اثر تجویز عصارة گل انار بر میزان قند، انسولین، مقاومت به انسولین، پروفایل لیپیدی و فشارخون در موش‌های صحرایی تغذیه‌شده با رژیم غنی از سوکروز

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه فیزیولوژی.گروه فیزیولوژی، دانشکدة پزشکی، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

2 دانشجوی دکتری فیزیولوژی.گروه فیزیولوژی، دانشکدة پزشکی عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

3 کارشناسی ارشد فیزیولوژی.گروه فیزیولوژی، دانشکدة پزشکی عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

4 دکتری داروسازی.دانشکدة داروسازی، عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: دیابت یکی از بیماری­های متابولیک شایع در جهان است. عصارة گل انار در طب سنتی برای کاهش میزان قند و چربی خون استفاده می­شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات گیاه بر روی موش­های صحرایی تغذیه شده با رژیم غنی از سوکروز می­باشد.
روش بررسی: در این مطالعه­ تجربی، از30 سر موش صحرائی ماده نژاد ویستار در محدوده وزنی170-150 گرم استفاده گردید. بعد از القای مقاومت به انسولین بوسیله سوکروز 32 درصد در آب آشامیدنی به مدت 6 هفته، حیوانات به صورت تصادفی به 5 گروه: دریافت­کننده سوکروز، عصارة آبی گل انار با دوز mg/kg400 و عصارة آبی الکلی آن با دوز mg/kg500 و300 تقسیم گردیدند. گروه کنترل (سالم) نیز از آب آشامیدنی معمولی استفاده می­کرد (6=n). 48 ساعت بعد از آخرین تزریق عصاره به صورت داخل صفاقی، خون­گیری از قلب انجام و سرم جدا شده، سپس مقادیر گلوکز، انسولین، اندکس مقاومت به انسولین(FIRI)، پروفایل لیپیدی، آنزیم­های کبدی و فشارخون اندازه­گیری گردید.
 یافته­ها: فشار خون، انسولین، گلوکز و FIRI در گروه­های سوکروزی درمان شده با عصاره­های گل انار در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری داشت. در مورد پروفایل لیپیدی، عصاره­های گل انار سبب کاهش معناداری شد، اگرچه بعضی آنزیم­های کبدی را افزایش داد.
نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که غلظت­های مختلف عصاره، باعث افزایش میزان گلوکز، انسولین، فشارخون و FIRI در مقایسه با گروه سوکروزی شد. بنابراین حیواناتی که عصارة گل انار دریافت کردند ویژگی­های اختصاصی مقاومت به انسولین را نشان دادند، لذا پیشنهاد می­شود تحقیقات بیشتری در مورد اثرات این گیاه صورت گیرد.
 

کلیدواژه‌ها


1-Huo T, Cai S, Lu X, Sha Y, Yu M, and Li F. Metabonomic study of biochemical changes in the serum of type 2 diabetes mellitus patients after the treatment of metformin hydrochlo-ride,” J Pharm Biome Anal 2009;49 (4): 976–982.

2-Daily G. New strategies for basal insulin treatment in type 2 diabetes mellitus. Clin Ther 2004;26(6):889–901.

3-Lansky EP, Newman RA. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. J Ethnopharmacol 2007;109(2):177-206.

4-Baynes JW. Role of Oxidative Stress in Development of Complications in Diabetes. Diabetes 1991;40(4):405-12.

5-Halliwell B. Free radicals, antioxidants and human disease: curiosity, case of consequence? Lancet 1994;344(8924):721-4.

6-Jinlin F, Binyou W, Terry C. A new approach to the study of diet and risk of type 2 diabetes. J Postgrad Med 2007;53(2):139-43.

7-Xie Y, Morikawa T, Ninomiya K, Imura K, Muraoka O, Yuan D, Yoshikawa M. Medicinal flowers. XXIII. New taraxastane-type triterpene, punicanolic acid, with tumor necrosis factor-alpha inhibitory activity from the flowers of Punica granatum. Chem Pharm Bull (Tokyo) 2008;56(11):1628-31.

8-Antolovich M, Penzler PD, Patsalides E, McDonald S, Robards K. Methods for testing antioxidant activity. Analyst 2002;127(1):183-98.

9-Jafri MA, Aslam M, Javed K, Singh S. Effect of Punica granatum Linn. (flowers) on blood glucose level in normal and alloxan-induced diabetic rats. J Ethnopharmacol 2000;70(3):309-14

10-Gaede P, Vedel P, Larsen N, Jensen GV, Parving HH, Pedersen O. Multifactorial intervention and cardiovascular disease in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2003;348(5):383-93.

11-Wolf RN, Grundy SM. Influence of weight reduction on plasma lipoproteins in obese patients. Arteriosclerosis 1983;3(2):160-9.

12-Seppälä-Lindroos A, Vehkavaara S, Häkkinen AM, Goto T, Westerbacka J, Sovijarvi A, et al. Fat accumulation in the liver is associated with defects in insulin suppression of glucose production and serum free fatty acids independent of obesity in normal men. J Clin Endocrinol Metab 2002;87(7): 3023–8.

13-Dobbins RL, Szczepaniak LS, Bentley B, Esser V, Myhill J and McGarry JD. Prolonged inhibition of muscle carnitine palmitoyltransferase-1 promotes intramyocellular lipid accumulation and insulin resistance in rats. Diabetes 2001; 50(1):123–30.

14-Basciano H, Federico L, Adeli K. Fructose insulin resistance and metabolic dyslipidemia. Nutr Metab(Lond) 2005;2(1):5.

15-Akinyanju PA, Qureshi RU, Salter AJ, Yudkin J. Effect of an "atherogenic" diet containing starch or sucrose on the blood lipids of young men. Nature 1968;218(5145):975-7.

16-Faeh D, Minehira K, Schwarz JM, Periasamy R, Park S, Tappy L. Effect of fructose overfeeding and fish oil administration on hepatic de novo lipogenesis and insulin sensitivity in healthy men. Diabetes 2005;54(7):1907-13.

17-Perheentupa J, Raivio K. Fructose-induced hyperuricaemia. Lancet 1967;2(7515):528-31.

18-Kamari Y, Harari A, Shaish A, Peleg E, Sharabi Y, Harats D, Grossman E. Effect of telmisartan, angiotensin II receptor antagonist, on metabolic profile in fructose-induced hypertensive, hyperinsulinemic, hyperlipidemic rats. Hypertens Res 2008;31(1):135-40.

19-Jalal R, Bagheri SM, Moghimi A, Rasuli MB. Hypoglycemic effect of aqueous shallot and garlic extracts in rats with fructose-induced insulin resistance. J Clin Biochem Nutr 2007;41(3):218-23

20-Bi XP, Tan HW, Xing SS, Wang ZH, Tang MX, Zhang Y, et al. Overexpression of TRB3 gene in adipose tissue of rats with high fructose-induced metabolic syndrome. Endocr J 2008;55(4):747-52.

21-Karimi F, Abbasi S and Bateni AR. The effect of Teucrium polium on blood glucose in diabetes mellitus Type 2. Iranian South Med J 2002;4:96-103.

22-Ryu MH, Cha YS. The effects of high-fat or high-sucrose diet on serum lipid profiles, hepatic acyl-CoA synthetase, carnitine palmitoyltransferase-I, and the acetyl-CoA carboxylase mRNA levels in rats. J Biochem Mol Biol 2003; 36(3): 312–8.

23-Tomas E, Lin YS, Dagher Z, Saha A, Luo Z, Ido Y, et al. Hyperglycemia and insulin resistance: possible mechanisms. Ann N Y Acad Sci 2002;967:43–51.

24-Li Y, Wen S, Kota BP, Peng G, Li GQ, Yamahara J, Roufogalis BD. Punica granatum flower extract, a potent alpha-glucosidase inhibitor, improves postprandial hyperglycemia in Zucker diabetic fatty rats. J Ethnopharmacol 2005;99(2):239-44.

25-Huang TH, Peng G, Kota BP, Li GQ, Yamahara J, Roufogalis BD, et al. Anti-diabetic action of Punica granatum flower extract: activation of PPAR-gamma and identification of an active component. Toxicol Appl Pharmacol 2005;207(2):160-9.

26-Soto CP, Perez BL, Favari LP, Reyes JL. Prevention of alloxan-induced diabetes mellitus in the rat by silymarin. CompBiochem Physiol C Pharmacol ToxicolEndocrinol 1998;119(2): 125-9.

27-Bagri P, Ali M, Aeri V, Bhowmik M, Sultana S. Antidiabetic effect of Punica granatum flowers: effect on hyperlipidemia, pancreatic cells lipid peroxidation and antioxidant enzymes in experimental diabetes. Food Chem Toxicol 2009 ;47(1):50-4.

28-Macdonald I. The effect of various dietary carbohydrates on the serum lipids during a five-day regimen. Clin Sci 1965;29(1):193-7.

29-Hjermann I, Enger SC, Helgeland A, Holme I, Leren P and Trygg K. The effect of dietary changes on high density lipoprotein cholesterol. The Oslo Study. Am J Med 1979;66(1):105-9.

30-Panovska TK, Kulevanova S, Gjorgoski I, Bogdanova M, Petrushevska G.. Hepatoprotective effect of the ethyl acetate extract of Teucrium polium L. against carbontetrachloride-induced hepatic injury in rats. Acta Pharma 2007;57(2):241–8.