بررسی شاخص خورانش سالم ) Healthy Eating Index (، سطوح سرمی روی و 25 هیدروکسی ویتامین D، در افراد مبتلا به سرطان پروستات و افراد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات تغذیه و بیماری های متابولیک ، پژوهشکده بالینی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

2 گروه اورلوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.

3 گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.

10.61186/jsmj.22.3.7

چکیده

زمینه و هدف سرطان پروستات شایعترین سرطان بدخیم در مردان است. در این مطالعه شاخص خورانش سالم، سطوح سرمی روی و
25 هیدروکسی ویتامین D ، در افراد مبتلا به سرطان پروستات و افراد سالم بررسی گردید.
روش بررسی در این مطالعه 30 مردی مبتلا به سرطان پروستات و 30 مرد سالم که سن آنها با افراد مبتلا به سرطان یکسان سازی
شده بود مورد مطالعه قرار گرفتند. سطوح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D و روی خون همه افراد ارزیابی گردید. HEI نیز با استفاده از ثبت
غذای 3 روزه در هر دو گروه ارزیابی شد. سپس نتایج حاصله بررسی و مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها از نظر آماری تفاوت معناداری در سن و وزن و BMI و دور کمر در بین دو گروه مشاهده نشد. امتیاز تمام اجزای شاخص خورانش
سالم نیز تفاوت معناداری در دو گروه نداشت. علی رغم امتیاز کل کمتر شاخص خورانش سالم در گروه مبتلا ا این تفاوت از نظر آماری نیز
معنادار نبود . از نظر آماری میزان روی سرم نیز در بین دو گروه نیز تفاوت معنیدار حاشیهای وجود داشت (P-value =0.053) . اما سطح 25
هیدروکسی ویتامین D در گروه بیماران مبتلا به میزان معناداری کمتر از گروه کنترل بود ) 0.046 = P-value .)
نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشان داد از نظر آماری تفاوت معنیدار و حاشیهای بهترتیب در 25 هیدروکسی ویتامین دی و روی بین دو
گروه مبتلا به سرطان پروستات و افراد سالم وجود دارد و در امتیاز شاخص خورانش سالم اختلاف معنا داری بین دو گروه مشاهده نشد.

تازه های تحقیق

Ali Pourqayoomi [PumMed] [Google Scholar ]

Masoud Veissi [PumMed] [Google Scholar ]

 Mohsen Sarkarian [PumMed] [Google Scholar ]

 Majid Mohammad Shahi [PumMed] [Google Scholar ]

 Mohammad Hossein Haghighizadeh [PumMed] [Google Scholar ]

 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


[1] Bergengren O, Pekala KR, Matsoukas K, Fainberg J, Mungovan SF, Bratt O, Bray F, Brawley O, Luckenbaugh AN, Mucci L, Morgan TM. 2022 Update on Prostate Cancer Epidemiology and Risk Factors—A Systematic Review. European Urology. 2023 May 16.[ 10.1016/j.eururo.2023.04.021] [PMID]
[2] Center MM, Jemal A, Lortet-Tieulent J, Ward E, Ferlay J, Brawley O, Bray F. International variation in prostate cancer incidence and mortality rates. European urology. 2012 Jun 1;61(6):1079-92. [10.1016/j.eururo.2012.02.054] [PMID]
[3] Roshandel G., Ghanbari Mutlatl A., Salavati F., Khoshabi M., Partoipour A., Zakai H. National report of the national cancer registration program for the year 2017. Ministry of Health, Treatment and Medical Education. First shift. Tehran. Mirmah. 1401. Pages 35 – 34.[Link]
[4] Farhood B, Geraily G, Alizadeh A. Incidence and mortality of various cancers in Iran and compare to other countries: a review article. Iranian journal of public health. 2018 Mar;47(3):309. [Link] [PMID]
[5] Mojahedian MM, Toroski M, Keshavarz K, Aghili M, Zeyghami S, Nikfar S. Estimating the cost of illness of prostate cancer in Iran. Clinical therapeutics. 2019 Jan 1;41(1):50-8. [10.1016/ j.clinthera.2018.11.001 ] [PMID]
[6] Abate-Shen C, Shen MM. Molecular genetics of prostate cancer. Genes & development. 2000 Oct 1;14(19):2410-34. [10.1101/gad.819500 ] [PMID]
[7] Rossberg W, Saternus R, Wagenpfeil S, Kleber M, März W, Reichrath S, Vogt T, Reichrath J. Human pigmentation, cutaneous vitamin D synthesis and evolution: variants of genes (SNPs) involved in skin pigmentation are associated with 25 (OH) D serum concentration. Anticancer Research. 2016 Mar 1;36(3):1429-37. [PMID]
[8] Corder EH, Guess HA, Hulka BS, Friedman GD, Sadler M, Vollmer RT, Lobaugh B, Drezner MK, Vogelman JH, Orentreich N. Vitamin D and prostate cancer: a prediagnostic study with stored sera. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention: a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology. 1993 Sep 1;2(5):467-72. [PMID]
[9] Leitzmann MF, Stampfer MJ, Wu K, Colditz GA, Willett WC, Giovannucci EL. Zinc supplement use and risk of prostate cancer. Journal of the National Cancer Institute. 2003 Jul 2;95(13):1004-7. 2003 Jul 2;95(13):1004-7. [10.1093/jnci/95. 13.1004] [PMID]
[10] Hann CS, Rock CL, King I, Drewnowski A. Validation of the Healthy Eating Index with use of plasma biomarkers in a clinical sample of women. The American journal of clinical nutrition. 2001 Oct 1;74(4):479-86. [10.1093/ajcn/74.4.479] [PMID]
[11] Jiang L, Kraft P, Wilson KM. Genome-wide association study of energy intake and its relationship to prostate cancer. Cancer Research. 2017 Jul 1;77(13_Supplement):1323-. [Link]
[12] Lee MS, Huang YC, Wahlqvist ML, Wu TY, Chou YC, Wu MH, Yu JC, Sun CA. Vitamin D decreases risk of breast cancer in premenopausal women of normal weight in subtropical Taiwan. Journal of Epidemiology. 2011 Mar 5;21(2):87-94. [10.2188/jea.je20100088] [PMID]
[13] Aadahl M, Jørgensen T. Validation of a new self-report instrument for measuring physical activity. Medicine and science in sports and exercise. 2003 Jul 1;35(7):1196-202. [10.1249/01.MSS.0000074446.02192.14 ] [PMID]
[14] Guenther PM, Casavale KO, Reedy J, Kirkpatrick SI, Hiza HA, Kuczynski KJ, Kahle LL, Krebs-Smith SM. Update of the healthy eating index: HEI-2010. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2013 Apr 1;113(4):569-80. [10.1016/j.jand. 2012.12.016] [PMID]
[15] John EM, Schwartz GG, Koo J, Van Den Berg D, Ingles SA. Sun exposure, vitamin D receptor gene polymorphisms, and risk of advanced prostate cancer. Cancer research. 2005 Jun 15;65(12):5470-9. [10.1158/0008-5472.CAN-04-3134 ] [PMID]
[16] Pernar CH, Ebot EM, Pettersson A, Graff RE, Ahearn TU, Gonzalez-Feliciano AG, Markt SC, Wilson KM, Finn S, Fiorentino M, Giovannucci EL. Association of physical activity with risk of prostate cancer defined by TMPRSS2: ERG. Cancer Research. 2017 Jul 1;77(13_Supplement):5317[ 10.1016/j.eururo. 2018.09.041 ] [PMID] [17] Kato T, Hashimoto Y, Maekawa S, Shiina M, Imai-Sumida M, Dasgupta P, Kulkarni P, Yamamura S, Majid S, Saini S, Sharryari V. Effects of tobacco smoking and alcohol consumption on risks of CYP1B1 polymorphisms for prostate cancer. Cancer Research. 2017 Jul 1;77(13_Supplement):2288-[ 10.1158/ 1538-7445.AM2017-2288]
[18] Pichardo MS, Smith CJ, Tang W, Dorsey T, Ambs S. Association between body mass index and prostate cancer among African American men. Cancer Research. 2017 Jul 1;77 (13_Supplement):5283-.[ 10.1158/1538-7445.AM2017-5283] [Link]
[19] Bosire C, Stampfer MJ, Subar AF, Park Y, Kirkpatrick SI, Chiuve SE, Hollenbeck AR, Reedy J. Index-based dietary patterns and the risk of prostate cancer in the NIH-AARP diet and health study. American journal of epidemiology. 2013 Mar 15;177(6):504-13. [10.1093/aje/kws261 ] [PMID]
[20] Vlajinac HD, Marinković JM, Ilić MD, Kocev NI. Diet and prostate cancer: a case-control study. European journal of cancer. 1997 Jan 1;33(1):101-7. [10.1016/s0959-8049(96) 00373-5 ] [PMID]
[21] Craig WJ, Pacheco SO, Pacheco FJ, Zapata GM, Garcia JM, Previale CA, Cura HE. Food Habits, Lifestyle Factors, and Risk of Prostate Cancer in Central Argentina: A Case Control Study Involving Self-Motivated Health Behavior Modifications after Diagnosis. [10.3390/nu8070419] [PMID]
[22] Ahn J, Peters U, Albanes D, Purdue MP, Abnet CC, Chatterjee N, Horst RL, Hollis BW, Huang WY, Shikany JM, Hayes RB. Serum vitamin D concentration and prostate cancer risk: a nested case–control study. Journal of the National Cancer Institute. 2008 Jun 4;100(11):796-804. [10.1093/jnci/djn152 ] [PMID]
[23] Brändstedt J, Almquist M, Ulmert D, Manjer J, Malm J. Vitamin D, PTH, and calcium and tumor aggressiveness in prostate cancer: a prospective nested case–control study. Cancer Causes & Control. 2016 Jan;27:69-80. [10.1007/s10552-015-0684-3 ] [PMID]
[24] Sawada N, Inoue M, Iwasaki M, Yamaji T, Shimazu T, Sasazuki S, Tsugane S. Plasma 25-hydroxy vitamin D and subsequent prostate cancer risk in a nested Case-Control study in Japan:
344
Pourqayoomi A, et al. Healthy Eating Index and Prostate Cancer .JSMJ. 2023; 22(3): 333-344
Jundishapur
Journal of Medical Sciences
July & August 2023. Vol 22. No 3
The JPHC study. European Journal of Clinical Nutrition. 2017 Jan;71(1):132-6. [10.1038/ejcn.2016.184 ] [PMID]
[25] Stroomberg HV, Vojdeman FJ, Madsen CM, Helgstrand JT, Schwarz P, Heegaard AM, Olsen A, Tjønneland A, Struer Lind B, Brasso K, Jørgensen HL. Vitamin D levels and the risk of prostate cancer and prostate cancer mortality. Acta Oncologica. 2021 Apr 3;60(3):316-22. [10.1080/0284186X. 2020.1837391] [PMID] [26] Park SY, Wilkens LR, Morris JS, Henderson BE, Kolonel LN. Serum zinc and prostate cancer risk in a nested case–control study: the multiethnic cohort. The Prostate. 2013 Feb 15;73(3):261-6. [] [PMID]
[27] Białkowska K, Marciniak W, Muszyńska M, Baszuk P, Gupta S, Jaworska-Bieniek K, Sukiennicki G, Durda K, Gromowski T, Prajzendanc K, Cybulski C. Association of zinc level and polymorphism in MMP-7 gene with prostate cancer in Polish population. PLoS One. 2018 Jul 23;13(7):e0201065. [] [PMID] [28] Saleh SA, Adly HM, Abdelkhaliq AA, Nassir AM. Serum levels of selenium, zinc, copper, manganese, and iron in prostate cancer patients. Current urology. 2020;14(1):44-9. [10.1371/journal. pone.0201065 ] [PMID]
[29] Lim JT, Tan YQ, Valeri L, Lee J, Geok PP, Chia SE, Ong CN, Seow WJ. Association between serum heavy metals and prostate cancer risk–A multiple metal analysis. Environment international. 2019 Nov 1;132:105109. [10.1016/j.envint. 2019.105109 ] [PMID