شناسایی و تعیین مقدار اوکراتوکسین A در آرد گندم کارخانه‌های آرد شهر اهواز با استفاده از HPLC

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکدة داروسازی، مرکز نحقیقات ارزیابی ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

2 گروه فارماکولوژی و سم‌شناسی، دانشکدة داروسازی، مرکز نحقیقات ارزیابی ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: اکراتوکسین A سمی­ترین نوع از اکراتوکسین­هابا اثر سمیت کلیوی و سرطان­زایی می باشد. این مطالعه به منظور شناسایی و تعیین مقدار اکراتوکسین A در آرد گندم کارخانه­های آرد شهر اهواز به روش HPLC، انجام شد.
روش بررسی: به منظور شناسایی و تعیین اکراتوکسن A در آردهای تولیدی 4 کارخانه ی آرد شهر اهواز، هشت بار و هر بار یک نمونه­ی مرکب مشتمل بر 20 نمونه از آرد هر یک از کارخانه ها حمع آوری می شد. مقدار مناسبی از هر نمونه ها با محلول متانول و بافر مخلوط و از کاغذ صافی عبور و مقداری از محلول زیر صافی پس از رقیق سازی، از ستونهای مونوافینیتی مخصوص اکراتوکسین عبور داده شد. آنگاه ستون را با آب مقطر شسته و سرانجام اکراتوکسین باند شده به مادة جاذب ستون با متانول جداسازی شد. محلول متانولی توسط ازت تبخیر و باقیمانده در فاز متحرک حل و با تزریق هریک از آنها به دستگاه HPLC مجهز به ستون 18C (ابعادmm 6/4×150، اندازة ذره­ای µm5(، دتکتور فلورسانس (طول موج بر انگیختگی nm333، نشر nm460)، استفادة آب: استونیتریل و استیک اسید گلاسیال (5/49: 5/49: 1) به­عنوان فاز متحرک با سرعت جریان ml/min5/1، آنالیز شدند.
یافته­ ها: 75/93درصد نمونه­ها (30 نمونه از 32 نمونه آرد مورد بررسی) به اکراتوکسین A در محدودة غلظتng/g809/0-004/0 و میانگین ng/g09/0 آلودگی داشتند.
نتیجه­ گیری: سطح اکراتوکسن A در همة نمونه­ها کمتر از حد مجاز تعیین شده توسط مؤسسة استاندارد ملی و تحقیقات صنعتی ایران (ppb5) و WHO بود.

کلیدواژه‌ها


1-Cabañas R, Bragulat MR, Abarca ML, Castellá G, Cabañes FJ. Occurrence of Penicillium verrucosum in retail wheat flours from the Spanish market. Food Microbiol 2008;25(5):642-7.
2-Tabuc C, Marin D, Guerre P, Sesan T, Bailly JD. Molds and mycotoxin content of cereals in southeastern Romania. J Food Prot 2009;72(3):662-5.
3-Prange A, Modrow H, Hormes J, Krämer J, Köhler P. Influence of mycotoxin producing fungi (Fusarium, Aspergillus, Penicillium) on gluten proteins during suboptimal storage of wheat after harvest and competitive interactions between field and storage fungi. J Agric Food Chem 2005;53(17):6930-8.
4-Anli E, Alkis IM. Ochratoxin A and Brewing Technology: A Review. J I Brewing 2010;116(1):23-32.
5-Czaban J, Wróblewska B, Stochmal A, Janda B. Growth of Penicillium verrucosum and production of ochratoxin A on nonsterilized wheat grain incubated at different temperatures and water content. Pol J Microbiol 2006;55(4):321-31.
6-Park JW, Chung SH, Kim YB. Ochratoxin A in Korean food commodities: occurrence and safety evaluation. J Agric Food Chem 2005;53(11):4637-42.
7-Tangni EK, Pussemier L. Ochratoxin A and citrinin loads in stored wheat grains: impact of grain dust and possible prediction using ergosterol measurement. Food Addit Contam 2006;23(2):181-9.
8-Beltrán E, Ibáñez M, Sancho JV, Hernández F. Determination of mycotoxins in different food commodities by ultra-high-pressure liquid chromatography coupled to triple quadrupole mass spectrometry. Rapid Commun Mass Spectrom 2009;23(12):1801-9.
9-Magan N, Aldred D, Mylona K, Lambert RJ. Limiting mycotoxins in stored wheat. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 2010;27(5):644-50.
10-O'Callaghan J, Dobson ADW. Molecular Characterization of Ochratoxin A Biosynthesis and Producing Fungi. In: Allen I, Laskin JWBGMG, Sima S, editors. Advances in Applied Microbiology. New York: Academic Press; 2005. p. 227-43. (Vol 58)
11-Zain ME. Impact of mycotoxins on humans and animals. J Saudi Chem Soc 2011;15(2):129-44.
12-Vrabcheva T, Usleber E, Dietrich R, Märtlbauer E. Co-occurrence of ochratoxin A and citrinin in cereals from Bulgarian villages with a history of Balkan endemic nephropathy. J Agric Food Chem 2000;48(6):2483-8.
13-International Agency for Research on Cancer (IARC) Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans Number 56. Lyon (France): IARC Press; 1993. Some naturally occurring substances: Food items and constituents, heterocyclic aromatic amines and mycotoxins; pp. 489–521.
14-Osborne BG, Ibe F, Brown GL, Petagine F, Scudamore KA, Banks JN, et al. The effects of milling and processing on wheat contaminated with ochratoxin A. Food Addit Contam 1996;13(2):141-53.
15-Frohlich AA, Marquardt RR, Ominski KH. Ochratoxin A as a contaminant in the human food chain: a Canadian perspective. IARC Sci Publ 1991;(115):139-43.
16-Creppy EE. Update of survey, regulation and toxic effects of mycotoxins in Europe. Toxicol Lett 2002;127(1–3):19-28.
17-Bento JMV, Pena A, Lino CM, Pereira JA. Determination of ochratoxin A content in wheat bread samples collected from the Algarve and Bragança regions, Portugal: Winter 2007. Microchem J 2009;91(2):165-9.
18-Hadian Z, Yazdanpanah H, Azizi MH, Seyedahmaian F, Kooshki MR, Hosseinipanjaki SM, et al. Occurrence of ochratoxin A in rice sold in chain stores in Tehran, 2007. J Nutr Sci Food Technol 2009;42(2):53-9. [In Persian]
19-Shotwell OL, Goulden ML, Bennett GA, Plattner RD, Hesseltine CW. Survey of 1975 wheat and soybeans for aflatoxin, zearalenone, and ochratoxin. J Assoc Off Anal Chem 1977;60(4):778-83.
20-Creppy EE, Baudrimont I, Betbeder AM. Prevention of nephrotoxicity of ochratoxin A, a food contaminant. Toxicol Lett 1995;82-83:869-77.
21-Madhyastha MS, FrohlichAA, Marquardt RR. Effect of dietary cholestyramine on the elimination pattern of ochratoxin A in rats. Food  Chem Toxicol 1992;30(8):709-14.
22-Majewski MC. Food safety: the HACCP approach to hazard control. Commun Dis Rep CDR Rev 1992;2(9):R105-8.