بررسی خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی نانوامولسیون سنتز شده روغن کرچک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

2 Department of Biology, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran

چکیده

زمینه و هدف: هدف از انجام این تحقیق بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی نانوامولسیون روغن کرچک می باشد. روش بررسی: ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی نانو امولسیون روغن کرچک با آزمونهای (1،1-دیفنیل- 2 -پیکریل- هیدرازیل) (DPPH) ، (2،2- آزینو بیس 3-اتیل بنزوتیازولین 6- سلفونیک اسید) (ABTS) و به منظور بررسی خواص ضد میکروبی نانو امولسیون روغن کرچک از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به روش دیسک دیفیوژن استفاده شد. یافته ها: نتایج آزمون آنتی اکسیدانی نشان می دهد که نانوامولسیون ساخته شده از روغن کرچک قادر به مهار رادیکال های آزاد ABTS و DPPH می باشد که مقادیر IC50 مربوط به هر دو آزمون بترتیب برابر با ۱۷۷.۶۶ و ۲۳۵.۷۹ میکروگرم بر میلی‌ لیتر می باشد. همچنین آزمون ضد باکتریال نشان می دهد قطر هاله عدم رشد این ماده روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس 9 میلیمتر می باشد. نتیجه گیری : نتایج این مطالعه بیان می کند که نانوامولسیون حاصل از روغن گیاه کرچک دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریال قوی می باشد همچنین این ماده میتواند در مصارف دارویی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


1-Eisenberg DM, Davis RB, Ettner SL, Appel S, Wilkey S, Van Rompay M, et al. Trends in alternative medicine use in the United States, 1990-1997: results of a follow-up national survey. Jama. 1998;280(18):1569-75.
2-Abdul WM, Hajrah NH, Sabir JS, Al-Garni SM, Sabir MJ, Kabli SA, et al. Therapeutic role of Ricinus communis L. and its bioactive compounds in disease prevention and treatment. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine. 2018;11(3):177.
3-Abew B, Sahile S, Moges F. In vitro antibacterial activity of leaf extracts of Zehneria scabra and Ricinus communis against Escherichia coli and methicillin resistance Staphylococcus aureus. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2014;4(10):816-20.
4-Alfaro Sanabria LA. Development of a frozen yogurt fortified with a nano-emulsion containing purple rice bran oil. 2012.
5-   Huang Q, Yu H, Ru Q. Bioavailability and delivery of nutraceuticals using nanotechnology. Journal of food science. 2010;75(1):R50-R7.
6-McClements DJ. Food emulsions: principles, practices, and techniques: CRC press; 2015.
7-Tadros T, Izquierdo P, Esquena J, Solans C. Formation and stability of nano-emulsions. Advances in colloid and interface science. 2004;108:303-18.
8-   Xue J, Davidson PM, Zhong Q. Antimicrobial activity of thyme oil co-nanoemulsified with sodium caseinate and lecithin. International journal of food microbiology. 2015;210:1-8.
9-Ahmed D, Khan M, Saeed R. Comparative analysis of phenolics, flavonoids, and antioxidant and antibacterial potential of methanolic, hexanic and aqueous extracts from Adiantum caudatum leaves. Antioxidants. 2015;4(2):394-409.
10-Khorramizadeh M, Esmail-Nazari Z, Zarei-Ghaane Z, Shakibaie M, Mollazadeh-Moghaddam K, Iranshahi M, et al. Umbelliprenin-coated Fe3O4 magnetite nanoparticles: Antiproliferation evaluation on human Fibrosarcoma cell line (HT-1080). Materials Science and Engineering: C. 2010;30(7):1038-42.
11-Al-Mamun MA, Akter Z, Uddin MJ, Ferdaus K, Hoque K, Ferdousi Z, et al. Characterization and evaluation of antibacterial and antiproliferative activities of crude protein extracts isolated from the seed of Ricinus communis in Bangladesh. BMC complementary and alternative medicine. 2016;16(1):211.
12-Chambers HF. The changing epidemiology of Staphylococcus aureus? Emerging infectious diseases. 2001;7(2):178.
13-Chambers HF, DeLeo FR. Waves of resistance: Staphylococcus aureus in the antibiotic era. Nature Reviews Microbiology. 2009;7(9):629.
14-Stocks J, Dormandy T. The autoxidation of human red cell lipids induced by hydrogen peroxide. British journal of haematology. 1971;20(1):95-111.
15-Abubakar LA, Mwangi CM, Uku JU, Ndirangu SN. Antimicrobial activity of various extracts of the sea urchin Tripneustes gratilla (Echinoidea). African Journal of Pharmacology and Therapeutics. 2012;1(1).
16-Jahan N, Khatoon R, Shahzad A, Shahid M, Ahmad S. Comparison of antibacterial activity of parent plant of Tylophora indica Merr. with its in vitro raised plant and leaf callus. African Journal of Biotechnology. 2013;12(31).
17- Piriyaprasarth S, Sriamornsak P, Chansiri G, Promboot W, Imerb U, Sumpoung D, editors. Effect of coconut oil and surfactants on stability of nanoemulsions. Advanced Materials Research; 2012: Trans Tech Publ.
18-Verpoorte R, Kim H, Choi Y. Plants as source for medicines: New perspectives. Frontis. 2006:261-73.
19-Dorman H, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of applied microbiology. 2000;88(2):308-16.
20-Ruberto G, Baratta MT. Antioxidant activity of selected essential oil components in two lipid model systems. Food chemistry. 2000;69(2):167-74.
21-Jombo G, Enenebeaku M. Antibacterial profile of fermented seed extracts of Ricinus communis: findings from a preliminary analysis. Nigerian Journal of Physiological Sciences. 2008;23(1-2).
22-Singh PP, Chauhan S. Activity guided isolation of antioxidants from the leaves of Ricinus communis L. Food chemistry. 2009;114(3):1069-72.
23-Salles MM, Badaro MM, Arruda CNFd, Leite VMF, Silva CHLd, Watanabe E, et al. Antimicrobial activity of complete denture cleanser solutions based on sodium hypochlorite and Ricinus communis–a randomized clinical study. Journal of Applied Oral Science. 2015;23(6):637-42.
24-F. S, Gh.R K. Effect of zedo gum-Zataria multiflora essential oil nanoemulsion in the inhibition of free radical intercellular and expression of the NAD (P) H oxidase gene in wheat. Journal of Agricultural Biotechnology. 2018;10(3):62-86.
25-Hassanzadeh H, Alizadeh, M.  , Rezazad, B. M. . Nano-encapsulation of garlic extract by water-in-oil emulsion: physicochemical and antimicrobial characteristics. Iranian Food Science & Technology. 2019;15(84):337-47.
26-Naz R, Bano A. Antimicrobial potential of Ricinus communis leaf extracts in different solvents against pathogenic bacterial and fungal strains. Asian Pacific journal of tropical biomedicine. 2012;2(12):944-7.
27-Ahmed SR, Roy R, Romi IJ, Hasan M, Bhuiyan MKH, Khan MMH. Phytochemical Screening, Antioxidant and Antibacterial Activity of Some Medicinal Plants Grown In Sylhet Region.
28-Darmanin S, Wismayer PS, Camilleri Podesta MT, Micallef MJ, Buhagiar JA. An extract from Ricinus communis L. leaves possesses cytotoxic properties and induces apoptosis in SK-MEL-28 human melanoma cells. Natural product research. 2009;23(6):561-71.