TY - JOUR ID - 49451 TI - بررسی اثر جنیستئین به همراه محدودیت کالری بر اصلاح پروفایل لیپیدی، گلوکز و فاکتورهای التهابی در موش‌های چاق‌شده با رژیم پرچرب JO - مجله علمی پزشکی جندی شاپور JA - JSMJ LA - fa SN - 2252-052X AU - رفیعی, حسین AU - حیدری, فاطمه AU - کاراندیش, مجید AU - امیدیان, کوثر AU - محمدشاهی, مجید AD - کارشناس ارشد تغذیه.گروه تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه، دانشکدة پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران. AD - استادیار گروه تغذیه.گروه تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه، دانشکدة پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران. AD - دانشیار گروه تغذیه. گروه تغذیه، مرکز تحقیقات دیابت، دانشکدة پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران. Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 11 IS - 1 SP - 57 EP - 67 KW - جنیستئین KW - محدودیت کالری KW - رزیستین KW - پروفایل لیپیدی DO - N2 - زمینه و هدف: چاقی یکی از بزرگ­ترین مشکلات بهداشت عمومی است که موجب اختلالاتی از جمله دیابت، دیس­لیپیدمی، بیماری­های عروق کرونر و برخی انواع سرطان­ها می­شود. به­نظر می­رسد ایزوفلاوون­های سویا می­توانند بر بهبود چاقی و کاهش عوارض ناشی از آن مؤثر باشند. در این مطالعه، اثر تجویز جنیستئین به همراه محدودیت کالری بر موش­های چاق­شده با رژیم پرچرب مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: 30 سر موش نر چاق­شده با رژیم پرچرب به­طور تصادفی به 3 گروه 10 تایی به شرح زیر تقسیم شدند: 1) گروه موش­های چاق دریافت­کنندة محدودیت کالری به­همراه mg/kgbw 50 جنیستئین 2) گروه موش­های چاق دریافت­کنندة محدودیت کالری به­همراه Dimethyl Sulphoxide (DMSO) (شاهد 1 و 3) گروه موش­های چاق دریافت­کنندة غذای استاندارد جوندگان به میزان آزاد (شاهد 2). پس از 4 هفته نمونه­های خون در حالت ناشتا جهت بررسی آزمایشگاهی جمع­آوری گردید. یافته­ها: تجویز جنیستئین به­همراه محدودیت کالری موجب تشدید بهبود غلظت تری­گلیسیرید (005/0P=)، VLDL (005/0P=)، کلسترول تام (002/0P=) وLDL-C  (003/0P=) شده و HDL-C (001/0P=) را نیز افزایش می­دهد، ولی بر وزن، فاکتورهای پیش­التهابی رزیستین و C-Reactive Protein (CRP) بی­تأثیر بود. محدودیت کالری نیز موجب کاهش معنادار گلوکز، تری­گلیسیرید، کلسترول تام، LDL-C، CRP و افزایش HDL-C می­شود (05/0>p)، ولی بر روی غلظت سرمی رزیستین بی­تأثیر بود. نتیجه­گیری: به­نظر می­رسد که ترکیب محدودیت کالری به­همراه ایزوفلاوون­های سویا روشی مؤثر در بهبود پروفایل لیپیدی در افراد هایپرلیپیدمیک می­باشد. UR - https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49451.html L1 - https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49451_8e4b841c76e6ea9e939759ba6db4dcec.pdf ER -