TY - JOUR ID - 48957 TI - ارزیابی وضعیت تن سنجی و عوامل مرتبط با کنترل بیماری در مبتلایان به فنیل کتونوری در استان خوزستان JO - مجله علمی پزشکی جندی شاپور JA - JSMJ LA - fa SN - 2252-052X AU - زنده دل, مونا AU - تمیمی, مهتاب AU - زادکرمی, مسعود AU - کاراندیش, مجید AU - امین زاده, مجید AD - - واحد تغذیه، بیمارستان کودکان ابوذر، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ایران. AD - واحد تغذیه، بیمارستان کودکان ابوذر، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ایران. AD - گروه کودکان، بیمارستان کودکان ابوذر، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ایران. AD - مرکز تحقیقات تغذیه و بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ایران. AD - گروه کودکان، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، ایران. Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 13 IS - 1 SP - 21 EP - 30 KW - تن‌سنجی KW - فنیل آلانین KW - فنیل کتونوری KW - قد KW - وزن KW - خوزستان DO - N2 - زمینه وهدف: عدم درمان فنیل کتونوری منجر به بالا رفتن فنیل آلانین سرم واختلال پیشرونده در عملکرد مغزی وحرکتی می­شود. هدف ازاین مطالعه، بررسی شاخصهای تن سنجی وبرخی عوامل مرتبط با کنترل بیماری دربیماران سنین زیر 18سال درخوزستان بوده است. روش بررسی: این مطالعه درسال 1391 روی56 بیمار فنیل کتونوری سن2 ماه تا 18 سال(22 دختر و 34پسر) دربیمارستان کودکان ابوذر(مرکز منتخب فنیل کتونوری دراستان) انجام گرفت. قد، وزن ونمایه توده بدنی بیماران با روش استاندارد اندازه گیری وبا محاسبه با استاندارد‎های سازمان جهانی بهداشت مقایسه شد. نمایه‎های تغذیه‎ای وزن برای سن، قد برای سن و نمایه توده بدنی با استفاده از نرم افزار Anthro محاسبه شد. بیماران براساس محدوده ی توصیه شده به دوگروه کنترل شده وکنترل نشده تقسیم شدند. یافته‎ها: از نظر نمایه های وزن برای سن وقد برای سن به ترتیب 85/17% و 09/15% آنان پائین­تر از SD2- بودند. دونفر ازبیماران (هردودختر) با توجه به نمایه قد برای سن سوء تغذیه شدید(کمتر از  SD3-) داشتند. دربررسی نمایه توده بدنی 9% (4 پسر، یک دختر) پائین­تر از SD2- بودند. از نظر سه نمایه W/A، H/A و BMI/A ارتباط معنی داری بین سه نمایه ذکر شده دردو گروه کنترل شده وکنترل نشده یافت نشد. نتیجه­گیری: وضعیت شاخصهای تن سنجی در بیماران فنیل کتونوری حاکی ازوضعیت نامناسب رشدی است که ارتباطی به کنترل بیماری نداشته است. دریافت بیشتر مواد غذایی نیمه صناعی مخصوص (که به علت گرانی مشکل است) و مکمل­های تغذیه ای می تواند بهبود این شاخص ها را به همراه داشته باشد.   UR - https://jsmj.ajums.ac.ir/article_48957.html L1 - https://jsmj.ajums.ac.ir/article_48957_30d2dd8415452b2e3091f3563b7bd024.pdf ER -