%0 Journal Article %T بررسی خصوصیات فیزیکو شیمیایی، تراکم‌پذیری و حرکتی پودر و قرص مکیدنی موسیلاژ به دانه %J مجله علمی پزشکی جندی شاپور %I دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز %Z 2252-052X %A مقبل, عبدالحسین %A طیبی, مریم %D 2017 %\ 10/23/2017 %V 13 %N 6 %P 731-740 %! بررسی خصوصیات فیزیکو شیمیایی، تراکم‌پذیری و حرکتی پودر و قرص مکیدنی موسیلاژ به دانه %K موسیلاژ به دانه %K پرس‌پذیری %K استحکام کششی %K فاکتور چینش ذرات %K قرص %R %X زمینه و هدف: با توجه به اثرات درمانی موسیلاژ به دانه در تسکین سرفه و رفع علائم آسم و همچنین مطالعات حیوانی مرتبط، هدف این مقاله بررسی دو روش خشک کردن و خصوصیات حرکتی پودر جهت تهیۀ قرصی مکیدنی می­باشد. روش بررسی: با حدود صد گرم پودر موسیلاژ خشک­ شده با دو روش گرم آون و سرد لیوفلیزاسیون و انجام گرانولاسیون مرطوب و استفاده از یک دستگاه قرص­زنی تک­سمبه­ای، قرصهای 800 میلی­گرمی در اندازه­های گرانولی 212، 500، 710، 850 و 1700 میکرون تهیه و از نظر خواص فیزیکو شیمیایی، پرس­پذیری، چینش ذره­ای، استحکام کششی و قدرت حرکتی مورد آزمایش قرار گرفتند. یافته­ها: دانسیتۀ پودر حاصل شده به روش سرد حدود 60 درصد کمتر از روش گرم بود. اندیس پرس­پذیری و نسبت هاسنر نیز با توجه به نتایج 8 و 10 برای اندیس "پرس­پذیری" و 9/0 و 1 برای نسبت "هاسنر" به­ترتیب 20 و 10 درصد تفاوت داشتند. درصد خلل و فرج به­ترتیب 7/0 برای روش سرد و 25/0 برای روش گرم به­دست آمد. زاویۀ سکون حاصل برای پودر تهیه شده به روش سرد 23 و برای روش گرم 28 درجه بود. مقایسۀ  قدرت (بار) خرد شوندگی (Strength) برای اندازه­های ذره­ای متفاوت پودر خشک شده در سرما (پودر انتخابی برای تهیۀ قرص) رابطۀ مستقیم و برای آزمایش فرسایش نسبت معکوس داشت. نتیجه­گیری: قرصهای تهیه شده از موسیلاژ خشک شده با روش سرد (لیوفلیزاسیون) و با اندازه­های ذره­ای درشت­تر از کیفیت مطلوب­تری برخوردار بودند. %U https://jsmj.ajums.ac.ir/article_52173_d5bb153417a96d6d6b9267bdfde178f5.pdf