@article { author = {Homayouni Tabrizi, masoud and Darchini Maragheh, Atieh and Karimi, Ehsan}, title = {Evaluation of antioxidant and cytotoxic effects of nanoemulsion of cherry kernel oil on A549 lung cancer and HUVEC normal cells}, journal = {Jundishapur Scientific Medical Journal}, volume = {18}, number = {1}, pages = {71-79}, year = {2019}, publisher = {Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, issn = {2252-052X}, eissn = {2252-0619}, doi = {10.22118/jsmj.2019.178853.1629}, abstract = {Free radicals play a role in the pathology of many diseases, such as cancer, diabetes, heart disease, and especially in the aging process. The use of antioxidant agents, especially antioxidants with plant sources, can play a significant role in the treatment of these diseases. The aim of the present study was to prepare the nanoemulsion formulation of sour cherry kernel oil and to investigate its antioxidant and cytotoxic effects on normal and cancerous cells. Nanoemulsion was prepared by the use of polysorbate 80 and polysorbate 20 in water as an emulsion of oil in water. Polyethylene glycol was used as the co-surfactant. Antioxidant effects of concentrations of 1000, 500, 250, 125, 62.5 and 31.25 μg/ml of nanomulsion were investigated on DPPH and ABTS radicals and compared with glutathione as standard. In addition, the cytotoxic effects of nanomulsion on cancer cells A549 and normal HUVEC cells were investigated. The antioxidant results show the potential of nanoemulsion in the removal of radicals of DPPH and ABTS. Furthermore, the results of the cytotoxicity test indicate the greater effects of nanoemulsion on the elimination of cancer cells compared to normal cells. Overall, the results of this study indicate the potentially antioxidant and anti-cancer effects of nanoemulsion of cherry kernel oil, which can be used to prevent and treat many diseases that are associated with the production of reactive oxygen species.}, keywords = {Nano emulsion,Essential oil,Sour cherry core,Antioxidant,Cytotoxicity}, title_fa = {بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی نانوامولسیون روغن دانه آلبالو روی سلول سرطانی A549 و نرمال HUVEC}, abstract_fa = {هدف از مطالعه حاضر تهیه فرمولاسیون نانوامولسیون روغن دانه آلبالو و بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی روی سلول های نرمال و سرطانی است. نانوامولسیون با استفاده از پلی سوربات 80 و پلی سوربات 20 در آب به صورت امولسیون روغن در آب تهیه گردید. از پلی اتیلین گلایکول به عنوان کمک سورفکتانت استفاده گردید. اثرات آنتی اکسیدانی نانو امولسیون در غلظت های 31.25، 62.5، 125، 250، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر با آزمون DPPH و ABTS مورد بررسی قرار گرفت و با گلوتاتیون به عنوان استاندارد مقایسه گردید. هم چنین اثرات سمیت سلولی نانوامولسیون روی سلول سرطانی ریه A549 و سلول نرمال اندوتلیال بند ناف جنینی HUVEC با آزمون MTT مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی آنتی اکسیدان نشان دهنده پتانسیل نانوامولسیون در حذف رادیکال های آزاد DPPH و ABTS است که به ترتیب مقادیر IC50 برابر با 412 و 502 میکرو گرم بر میلی لیتر می باشد. هم چنین نتایج تست سمیت بیانگر اثرات بیشتر نانوامولسیون در از بین بردن سلول های سرطانی (IC50 برابر با غلظت 52 میکروگرم بر میلی لیتر) نسبت به سلول های نرمال (IC50 برابر با غلظت 70 میکرو گرم بر میلی لیتر) است. در کل نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده اثرات آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی بالقوه نانوامولسیون روغن دانه آلبالو می باشد که می تواند برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری هایی که با تولید گونه های واکنش پذیر اکسیژن در ارتباط هستند به کار رود.}, keywords_fa = {نانوامولسیون,روغن هسته,دانه آلبالو,آنتی اکسیدان,سمیت سلولی}, url = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_88878.html}, eprint = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_88878_766cfbf18f7b987e1b54cf290aaeb661.pdf} }