@article { author = {Moghbel, Abdolhossein and Tayebi, Maryam}, title = {Evaluation of Physiochemical, Compressibility and Mechanical Properties of Quince Seeds Powder and Troche Tablets}, journal = {Jundishapur Scientific Medical Journal}, volume = {13}, number = {6}, pages = {731-740}, year = {2017}, publisher = {Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, issn = {2252-052X}, eissn = {2252-0619}, doi = {}, abstract = {Background and Objective: Because of the potential therapeutic effects of quince seeds mucilage to ameliorate cough and control of asthma sings and previous confirmed animal studies, the aim of the present study was to select a suitable drying method for preparation of a powder to produce a troche tablet. Subjects and Methods: With about 100 g of the mucilage powder was dried by two methods of oven and freeze drying and granulated by the wet method, tablets with 800 mg weight were prepared by a single punch tablet machine in 5 different granulation sizes of 212, 500, 710, 850, and 1700 mm. The granules and prepared tablets were examined for their physico-chemical, compressibility, packing factor, tensile strength, and mechanical properties. Results: Density of the powder prepared by the cold method was 60% less than the warm method. Compressibility index and Hunser ratio with the results of 8 and 10 for compressibility and 0.9 and 1 for Hunser ratio were different by 20 and 10% for two methods respectively. Percentage porosity  was 0.7 and 0.25 and angle of repose 23 and 28 for the coldand warm method respectively. The strength power for different granulation sizes of the powder dried by cold method had a direct proportionality, and an inverse relationship for friability test respectively. Conclusion: Tablets prepared with the mucilage dried by cold method had larger particle sizes and more favorable physiochemical properties, which can be selected for preparation of quince seed troche tablets}, keywords = {Quince Seeds Mucilage,Compressibility,Tensile tensile,Packing Factor,Troche Tablets}, title_fa = {بررسی خصوصیات فیزیکو شیمیایی، تراکم‌پذیری و حرکتی پودر و قرص مکیدنی موسیلاژ به دانه}, abstract_fa = {زمینه و هدف: با توجه به اثرات درمانی موسیلاژ به دانه در تسکین سرفه و رفع علائم آسم و همچنین مطالعات حیوانی مرتبط، هدف این مقاله بررسی دو روش خشک کردن و خصوصیات حرکتی پودر جهت تهیۀ قرصی مکیدنی می­باشد. روش بررسی: با حدود صد گرم پودر موسیلاژ خشک­ شده با دو روش گرم آون و سرد لیوفلیزاسیون و انجام گرانولاسیون مرطوب و استفاده از یک دستگاه قرص­زنی تک­سمبه­ای، قرصهای 800 میلی­گرمی در اندازه­های گرانولی 212، 500، 710، 850 و 1700 میکرون تهیه و از نظر خواص فیزیکو شیمیایی، پرس­پذیری، چینش ذره­ای، استحکام کششی و قدرت حرکتی مورد آزمایش قرار گرفتند. یافته­ها: دانسیتۀ پودر حاصل شده به روش سرد حدود 60 درصد کمتر از روش گرم بود. اندیس پرس­پذیری و نسبت هاسنر نیز با توجه به نتایج 8 و 10 برای اندیس "پرس­پذیری" و 9/0 و 1 برای نسبت "هاسنر" به­ترتیب 20 و 10 درصد تفاوت داشتند. درصد خلل و فرج به­ترتیب 7/0 برای روش سرد و 25/0 برای روش گرم به­دست آمد. زاویۀ سکون حاصل برای پودر تهیه شده به روش سرد 23 و برای روش گرم 28 درجه بود. مقایسۀ  قدرت (بار) خرد شوندگی (Strength) برای اندازه­های ذره­ای متفاوت پودر خشک شده در سرما (پودر انتخابی برای تهیۀ قرص) رابطۀ مستقیم و برای آزمایش فرسایش نسبت معکوس داشت. نتیجه­گیری: قرصهای تهیه شده از موسیلاژ خشک شده با روش سرد (لیوفلیزاسیون) و با اندازه­های ذره­ای درشت­تر از کیفیت مطلوب­تری برخوردار بودند.}, keywords_fa = {موسیلاژ به دانه,پرس‌پذیری,استحکام کششی,فاکتور چینش ذرات,قرص}, url = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_52173.html}, eprint = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_52173_d5bb153417a96d6d6b9267bdfde178f5.pdf} }