@article { author = {Mapar, Mehran and Zakavi, Faramarz and Farkhondeh Aghideh, Nematolah and Rahmani Shahriari, Fatemeh and Siahposh, Amir}, title = {The Comparison of Effect of Chlorhexidine and Proanthocyanidin and Grape Seed Extract on Composite-Dentin Micro Tensile Bond Strength: an in Vitro Experimental Study}, journal = {Jundishapur Scientific Medical Journal}, volume = {15}, number = {3}, pages = {283-292}, year = {2016}, publisher = {Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, issn = {2252-052X}, eissn = {2252-0619}, doi = {}, abstract = {Background and Objective: Achieving a strong bond between composite resin and dentin remains a challenge in restorative dentistry. The aim of this study was to evaluate the effect of a 2% chlorhexidine (as a matrix metalloproteinase inhibitor), grape seed extract and proanthocyanidin (as a cross-linking agents to further stabilize collagen fibrils) on the dentin bond strength. Subjects and Methods: The occlusal enamel was removed from 35 human sound premolars and dentin surfaces etched with phosphoric acid and washed with water. Teeth were allocated into seven groups: chlorhexidine, grape seed extract, proanthocyanidin, chlorhexidine plus grape seed extract, chlorhexidine plus proanthocyanidin, ethanol (the solvent of grape seed extract), and left unexposed to any solution (control). Then, a resin composite restoration was made on the dentin surface after using etch-and-rinse adhesive. The micro tensile bond strength (µTBS) of the specimens was analyzed after three month of storage in distilled water and 1500 thermocycles. Results: Multivariate analysis of variance and t-test showed that control group had a higher bond strength and chlorhexidine plus grape seed extract group had a lowest bond strength than another groups. According to variance analysis chlorhexidine and grape seed extract and proanthocyanidin had comprising effect on dentin bond strength. Conclusion: Use of chlorhexidin, grape seed extract and proanthocyanidin did not increase the composite-dentine micro tensile bond strength.  }, keywords = {}, title_fa = {مقایسۀ اثر کلرهگزدین، پروآنتوسیانیدین و عصارۀ هستۀ انگور بر استحکام باند ریز کششی کامپازیت به عاج}, abstract_fa = {زمینه و هدف: دستیابی به یک باند محکم و با ثبات بین کامپوزیت رزین و عاج در دندان­پزشکی ترمیمی هنوز به عنوان یک موضوع مورد بحث باقی مانده است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر کلرهگزیدین 2% (به عنوان یک مهارکنندۀ ماتریکس متالوپروتئیناز)، عصارۀ هستۀ انگور و  پروآنتوسیانیدین (به عنوان یک عامل کراس لینک جهت ثبات بیشتر فیبرهای کلاژن) بر روی استحکام باند عاج می­باشد. روش بررسی: مینای اکلوزالی 35 دندان پره­مولر سالم انسانی برداشته و سطوح عاجی بعد از اچ شدن با اسید فسفریک با آب شست­وشو داده شدند. دندان­ها به هفت گروه تقسیم شدند. 1. کلرهگزدین، 2. عصارۀ هستۀ انگور، 3. پروآنتوسیانیدین، 4.کلرهگزیدین و عصارۀ هستۀ انگور، 5 .کلرهگزیدین و پروآنتوسیانیدین، 6. اتانول و 7. کنترل تقسیم شدند، سپس مواد کلرهگزیدین، عصارۀ هستۀ انگور، پروآنتوسیانیدین، کلرهگزیدین و عصارۀ هسته انگور، کلرهگزیدین و پروآنتوسیانیدین، اتانول (حلال عصارۀ هستۀ انگور) به گروه­ها اضافه گردید. به دندان­های گروه کنترل محلول خاصی اضافه نشد. سپس ترمیم رزین کامپوزیت بعد از استفاده از ادهزیو Etch & Rinse بر روی سطح عاج قرار داده شد. استحکام باند ریزکششی(µTBS)  نمونه­­ها بعد از سه ماه نگهداری آنها در آب و 1500 سیکل چرخۀ حرارتی مورد بررسی قرار گرفتند. یافته­ها: یافته­های مطالعه نشان دادند که گروه کنترل بیشترین استحکام باند و کلرهگزیدین با عصارۀ هستۀ انگور کمترین استحکام باند را نسبت به دیگر گروه­ها داشته­اند. کلرهگزیدین و عصارۀ هستۀ انگور و پروآنتوسیانیدین اثر منفی بر استحکام باند عاجی داشته­اند. همچنین اختلاف معنادار آماری بین میانگین استحکام باند در گروه­های مختلف در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد (05/0>p). نتیجه­گیری: نتایج مطالعۀ حاضر استفاده از کلرهگزیدین 2%، عصارۀ هستۀ انگور و پروآنتوسیانیدین در استحکام باند ریزکششی کامپازیت و عاج را تأیید نکرد.}, keywords_fa = {استحکام باند,کلرهگزیدین,عصارۀ هستۀ انگور و پروآنتوسیانیدین}, url = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_47079.html}, eprint = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_47079_7bce4ec3c94c20d3a21642b3c9c2cec7.pdf} }