اثر ویتامین C بر شاخص‌های چاقی موش‌های صحرایی تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم پایه، بخش فیزیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

2 گروه علوم پایه، بخش بیوشیمی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: ویتامین C اغلب به فراوانی و به سادگی مورد استفاده قرار می گیرد و بر اساس برخی گزارشات سطح آن در افراد چاق پایین­تر است. لذا به منظور بررسی اثر سطوح مختلف این ویتامین بر دریافت غذا، انرژی و شاخص­های بدنی، موش­های صحرایی با جیره پرچرب و مقادیر افزایشی ویتامین C در آب آشامیدنی تیمار شدند.
روش بررسی: مطالعه روی 40 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ (10±160 گرم) انجام شد. حیوانات به پنج گروه کنترل، پرچرب (HF)، پرچرب+ mg/l 250 ویتامین c (HF250)، پرچرب+ mg/l 500 ویتامین C (HF500) و پرچرب+ mg/l 1000 ویتامین C (HF1000)، تقسیم شدند. گروه کنترل با استفاده از پلت­های استاندارد و گروه­های پرجرب توسط جیره حاوی 31% دنبه تغذیه شدند و ویتامین C به آب آشامیدنی گروه­های تحت تیمار اضافه شد. در این مطالعه  مصرف آب، غذا و افزایش وزن و شاخص­های مرتبط با چاقی در گروه­های تحت مطالعه طی 8 هفته مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته­ها: استفاده از جیره پر چرب باعث افزایش دریافت انرژی، افزیش وزن، ذخیره چربی (05/0P<)، کلسترول تام و LDL-c پلاسما شد (01/0P<). هرچند مقدار زیاد ویتامین C دریافت غذا و انرژی را افزایش داد (01/0P<)، مقادیر متوسط و بالای ویتامین C باعث کنترل نسبی افزایش وزن و ذخیره چربی شد.
نتیجه­گیری: افزودن ویتامین C به میزان mg/l500 و mg/l1000 آب آشامیدنی باعث کنترل افزایش وزن و احتباس چربی در حیواناتی می­شود که از جیره پرچرب استفاده می­کنند. این موضوع ممکن است پیشنهاد کننده اثر مفید آن در مهار اختلالات ناشی از چاقی باشد.

کلیدواژه‌ها


1-Hajer GR, van Haeften TW, Visseren FL. Adipose tissue dysfunction in obesity, diabetes, and vascular diseases. Eur Heart J 2008;29(24):2959-71.

2-Bray GA. Medical consequences of obesity. J Clin Endocrinol Metab 2004;89(6):2583-9.

3-Milagro FI, Campión J, Martínez JA. Weight gain induced by high-fat feeding involves increased liver oxidative stress. Obesity (Silver Spring) 2006;14(7):1118-23.

4-Campion J, Milagro FI, Fernández D, Martínez JA. Vitamin C supplementation influences body fat mass and steroidogenesis-related genes when fed a high-fat diet. Int J Vitam Nutr Res 2008;78(2):87-95.

5-García OP, Ronquillo D, Caamaño Mdel C, Camacho M, Long KZ, Rosado JL. Zinc, vitamin A, and vitamin C status are associated with leptin concentrations and obesity in Mexican women: results from a cross-sectional study. Nutr Metab (Lond) 2012;9(1):59.

6-Singh RB, Beegom R, Rastogi SS, Gaoli Z, Shoumin Z. Association of low plasma concentrations of antioxidant vitamins, magnesium and zinc with high body fat per cent measured by bioelectrical impedance analysis in Indian men. Magnes Res 1998;11(1):3-10.

7-Johnston CS. Strategies for healthy weight loss: from vitamin C to the glycemic response. J Am Coll Nutr 2005;24(3):158-65.

8-Garcia-Diaz DF, Campion J, Milagro FI, Boque N, Moreno-Aliaga MJ, Martinez JA. Vitamin C inhibits leptin secretion and some glucose/lipid metabolic pathways in primary rat adipocytes. J Mol Endocrinol 2010;45(1):33-43.

9-Padayatty SJ, Levine M. New insights into the physiology and pharmacology of vitamin C. CMAJ 2001;164(3):353-5.

10-Johnston CS, Yen MF. Megadose of vitamin C delays insulin response to a glucose challenge in normoglycemic adults. Am J Clin Nutr 1994;60(5):735-8.

11-Subar AF, Block G. Use of vitamin and mineral supplements: demographics and amounts of nutrients consumed. The 1987 Health Interview Survey. Am J Epidemiol 1990;132(6):1091-101.

12-Harding AH, Wareham NJ, Bingham SA, Khaw K, Luben R, Welch A, et al. Plasma vitamin C level, fruit

     and vegetable consumption, and the risk of new-onset type 2 diabetes mellitus: the European prospective investigation of cancer-Norfolk prospective study. Arch Intern Med 2008;168(14):1493-9.

13-Srinivasan K, Patole PS, Kaul CL, Ramarao P. Reversal of glucose intolerance by pioglitazone in high fat diet-fed rats. Methods Find Exp Clin Pharmacol 2004;26(5):327–33.

14-Novelli EL, Diniz YS, Galhardi CM, Ebaid GM, Rodrigues HG, Mani F, et al. Anthropometrical parameters and markers of obesity in rats. Lab Anim 2007; 41(1):111-9.

15-Friedewald WT, Levy RI, Fredrickson DS. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clin Chem 1972;18(6):499-502.

16-Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO consultation. World Health Organ Tech Rep Ser  2000;894:i-xii,1-253. 

17-Hartz AJ, Rupley DC Jr, Kalkhoff RD, Rimm AA. Relationship of obesity to diabetes: influence of obesity level and body fat distribution. Prev Med 1983;12(2):351-7.

18-Djurasevic SF, Djordjevic J, Drenca T, Jasnic N, Cvijic G. Influence of vitamin C supplementation on the oxidative status of rat liver. Arch Biol Sci Belgrade 2008;60(2):169-73.

19-Eteng MU, Ibekwe HA, Amatey TE, Bassey BJ, Uboh FU, Owu DU. Effect of vitamin C on serum lipids and electrolyte profile of albino Wistar rats. Niger J Physiol Sci 2006;21(1-2):15-9.

20-Wadley GD, McConell GK. High-dose antioxidant vitamin C supplementation does not prevent acute exercise-induced increases in markers of skeletal muscle mitochondrial biogenesis in rats. J Appl Physiol 2010;108(6):1719-26.

21-Ghorbanzadeh B, Shahriari A, Fatemi Tabatabaei SR. [Preventive effect of Iranian green and black tea on diet induced obesity in rats]. J Vet Res 2012;67(2):143-8. [In Persian]

22-Rogers PJ, Blundell JE. Meal patterns and food selection during the development of obesity in rats fed a cafeteria diet. Neurosci Biobehav Rev 1984;8(4):441-53.

23-Odumosu A, Wilson CW. Vitamin C and the anti-obesity effect of fenfluramine. Int J Vitam Nutr Res 1979;49(3):251-63.

24-Odumosu A. Anorectic drugs and vitamin C: role in appetite and brain ascorbic acid in guineapigs. Int J Vitam Nutr Res 1981;51(3):247-53.

25-Alvarez MR,Kravetz FO. Effect of ascorbic acid on food preference and consumption in captive capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris). Braz Arch Biol Technol 2009;52(3):593-600.

26-Barret KE, Barman SM, Boitano S, Brooks HL. Ganong's Review of Medical Physiology. 23rh ed. New York: Mc Graw Hill; 2010. P. 301-14.

27-Johnston CS, Corte C, Swan PD. Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutr Metab (Lond) 2006;3:35.

28-Johnston CS, Beezhold BL, Mostow B, Swan PD. Plasma vitamin C is inversely related to body mass index and waist circumference but not to plasma adiponectin in nonsmoking adults. J Nutr 2007;137(7):1757-62.

29-Reda E, D'Iddio S, Nicolai R, Benatti P, Calvani M. The carnitine system and body composition. Acta Diabetol 2003;40 Suppl 1:S106-13.

30-Karimi A, Sami A, Pour-Reza J. Effect of copper and vitamin C excess of requirements on broiler performance. Iran J Agr Sci 2000;31(1):19-29.

31-Schorah CJ, Tormey WP, Brooks GH, Robertshaw AM, Young GA, Talukder R, et al. The effect of vitamin C supplements on body weight, serum proteins, and general health of an elderly population. Am J Clin Nutr 1981;34(5):871-6.

32-Menéndez-Carreño M, Ansorena D, Milagro FI, Campión J, Martínez JA, Astiasarán I. Inhibition of serum cholesterol oxidation by dietary vitamin C and selenium intake in high fat fed rats. Lipids 2008;43(4):383-90.

33-Fatemi Tabatabaei SR, Papahn AA, Razi Jalali M, Jalilian L. Effect of supplementation of diet with vitamin C on induction and consequences of streptozotocin -diabetes in rats. Iran J Diabetes Obesity 2011;3(1):12-8. [In Persian].

34-Tabatabaei SR, Papahn AA, Jalali MR, Rahimi L. The effects of oral vitamin E on induction and consequence of experimental diabetes mellitus in rats. Pak J Biol Sci 2008;11(4):633-7.