بررسی اثرات عصارۀ میوۀ کیوی (Actinidia deliciosa) بر وزن بدن، هورمون‌های تیروییدی، درد و حافظه در موش‌های صحرایی نر هیپوتیروئیدی

نویسندگان

1 گروه زیست‌شناسی، دانشکدۀ علوم، دانشگاه آزاد اسلامی فارس، شیراز، ایران.

2 گروه زیست‌شناسی، دانشکدۀ علوم، دانشگاه پیام نور واحد شرق تهران، تهران، ایران.

3 مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.

4 گروه فیزیولوژی دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: در هیپوتیروییدی تولید اکسیدان­ها موجب اختلالات رفتاری  می­شود. میوۀ کیوی حاوی ویتامین­های مختلف و مواد آنتی­اکسیدانی است. هدف از انجام­این مطالعه بررسی اثر عصارۀ میوۀ کیوی بر وزن بدن، حافظه، درد، میزان T4 و T3 سرمی در موش­های صحرایی نر هیپوتیروئیدی است.
روش بررسی: موش­های صحرایی نر ویستار (250- 200 گرم)، شامل گروه­های: 1) کنترل و 7-2) هیپوتیروئیدی که با تجویزmg/lit  500 داروی متی­مازول در آب آشامیدنی به مدت سه هفته هیپوتیروئید شده، و سپس به زیرگروه­های درمان که به ترتیب: 50، 100، 150، 200، 400 mg/kg/5ml عصارۀ میوۀ کیوی و یا سالین نرمال را 14 روز و هر روز یک­بار به صورت خوراکی(گاواژ) دریافت کردند. 8) کنترل مثبت که دوز mg/lit1 لوواتیروکسین دریافت کرد. هورمون­های T3 و  T4 تمامی حیوانات با روش رادیو ایمیواسی، درد با Tail Flick و حافظۀ حیوانات با شاتل باکس و وزن بدن اندازه­گیری شدند. داده­ها با روش آماری ANOVA یکطرفه و آزمون HSD  با سطح معنا­داری حداقل 05/0 P< آنالیز شدند.
یافته­ها: در موش­های هیپوتیروئیدی هورمون­های تیروئیدی، درد و حافظه به طور معناداری کاهش یافت(01/0P<). دوزهای 150 و 200 عصارۀ کیوی بدون تأثیر بر غلظت هورمون­های تیروئیدی بهبودی درد و حافظه در موش­های هیپوتیروئیدی  را بطور معنادار بهبود داد (001/0P<). 
 نتیجه­گیری: تجویز عصارۀ کیوی به دلیل اینکه سطوح کاهش یافته هورمون­ها متعاقب هیپوتیروییدی را افزایش نداد، بنابراین تأثیری بر محور عصبی -هورمونی نداشته است. می­توان این اثرات بهبودی بخش کیوی بر اختلالات رفتاری متعاقب هیپوتیروییدی را احتمالاً به خاصیت آنتی­اکسیدانی آن در مغز نسبت داد.
 

کلیدواژه‌ها


1-Broedel O, Eravei M, Fuxius S, Smolarz T, Jeitner A, Grau H,  "et al". Effects of hyper- and hypothyroidism on thyroid hormone concentrations in regions of the rat brain. Am J Physiol Endocrinol Metab 2003; 285: E470-E480.

 2-Tavarini S, Degl’Innocenti E, Remorini D, Massai R, and Guidi L. Antioxidant capacity, ascorbic acid, total phenols and carotenoids changes during harvest and after storage of Hayward kiwifruit. Food Chem 2008; 107: 282-288.

3-Anne White H, Nihal DS, Requejo-Tapia C, Roger Harker F. Evaluation of softening characteristic of fruit from 14 species of Actinidia. Postharvest Biol and Technol 2005; 35:143-151.

4-Ferguson AR, Ferguson LR. Are kiwi fruit really good for you? Acta Hortic 2003; 610: 131-138.

5-Ashoornejad M, Ghasemnejad M, Grailu S, Mirhoasseiny K. Evaluation of qualitative properties of Hayward Kiwifruit from Gillian Province during two months storage in cold room. J Garden Sci 2010; 24 (2): 259-264.

6-http://forum.iransalamat.com/showthread.php?.

7-Du G, Li M, Ma F, and Liang D. Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and vitamin C in Actinidia fruit. Food Chem 2009; 113: 557-562.

8-http://www.tebyan.net/newindex.aspx?

9-Eidi A, Eidi M, Badiei L. Evaluation of the analgesic effect of alcoholic extract Petroselinum Crispuml leaf in male mice. J med Sci of Islamic Azad Univ2010; 19(3): 181-186.

10-Kosari-Nasab M, Babri S, Fatehi-Gharehlar L, Doosti MH, Pakzad S. Involvement of GABAergic system in regulation of the anxiolytic- and antidepressant-like effects of Scrophularia striata extract in rats. Pharm Biol 2013 May; 51(5): 581-8.

11-Khombi Shooshtari M, Moazedi AA, Parham GA. Memory and motor coordination improvement by folic Acid supplementation in healthy adult male rats. Iran J Basic Med Sci 2012; 15(6): 1173-9.

12-Takeda A, Tamano H. Cognitive decline due to excess synaptic Zn2+ signaling in the hippocampus. J Trace Elem Med Biol 2014; (14): 6-26.

13-Takeda A, Takada S, Nakamura M, Suzuki M, Tamano H, Ando M, "et al". Transient increase in Zn2+ in hippocampal CA1 pyramidal neurons causes reversible memory deficit. PLOS One 2011; 6(12): e28615.

14-Behnam Rasouli M, Rezanejad Joulaei J, Hadjzadeh M. Evaluation of the effects of maternal hypothyroidism and thyroxin thrapy on learning in rats’ offspring. Iranian Basic Sci in Med 1379; 3(1): 8-12.

 15-Zahedi Asl  S, Nabavizadeh Rafsanjani F. Evaluation of the red blood cells lysing in hypothyroid rats. Iranian J of Endoc and Metabol 2002; 14(2): 117-120.

16-Mostafaei A, Chalabi M. Kiwi fruit actinidin: puration and evaluation of the its measurment in Iranian varieties. Sci and Technol of Agric and natural Sources 2006 Autumn; 10 (3A): 223-230.

17-Lashgari R, Motamedi F, Zahedi Asl S, Shahidi S, Komaki A. Behavioral and electrophysiological studies of chronic oral administration of L-type calcium channel blocker verapamil on learning and memory in rats. Behav Brain Res 2006; 171: 324-8.

18-Arzi A, Sarkaki A, Aghel N, Nazari Z, Zarei Naserabadi M. TheEffect of Saliva Officinalis Hydroalcoholic Extract on Analgesic Effect of Morphine in Rat. Jundishapur Sci Med J 2011; 10 (5): 505-512 .

19-Kale MK, Bhusari KP, Umathe SN. Role of thyroid hormones in the generation of widespread oxidative stress, J Cell Tissue Res 2007; 7 (1): 871-876.

20-Venditti P, Balestrieri M, Di Meo S, De Leo T. Effect of thyroid state on lipid peroxidation, antioxidant defenses, and susceptibility to oxidative stress in rat tissues. J of Endocrinol 1997; 155: 151-157.

21-Guyton AC, Hall JE. Textbook of Medical Physiology. Philadelphia, Pennsylvania: Elsevier Inc.Vol 2. P. 934-938

22-Sawant BU, Nadkarni GD, Thakare UR, Joseph LJ, Rajan MG. Changes in lipid peroxidation and free radical scavengers in kidney of hypothyroid and hyperthyroid rats, Indian J Exp Biol 2003; 41(11): 1344-1347.

23-Venditti P, Balestrieri M, Di Meo S, De Leo T. Effect of thyroid state on lipid peroxidation, antioxidant defenses, and susceptibility to oxidative stress in rat tissues. J of Endocrinol 1997; 155: 151-157.

24-Ghotbeddin Z, Moazedi AA, Parham GH. Comparison the effect of different doses of zinc supplementation on motor activity in young male rats. Iran J Biol 1387; 21(3): 543-548.

25-Suchetha Kumari N, Sandhya KM, and Damodara G. Oxidative Stress in Hypo and Hyperthyroidism. Al Ameen J Med Sci 2011;1 4 (1): 49 -53.

26-Cesar C, ALMEID A, Helena P, Rentan B, Orestes V, Forlenz A, Breno S, Diniz  With Alzheimers disease, Rev Psych Clin. 2012; 39 (3): 90-3.

27-Desimone R. The physiology of memory: recordings of things past. Science 1992; 258: 242- 6.

28-Holford P. The prevention of memory loss and progression to Alzheimer’s disease with B vitamins, Antioxidants and Essential Fatty Acids: A Review of the Evidence.  J Orthomol Med 2011; 26 (2): 53-58. 

29-Mellisa GE, Relly AO, Baille N, Twentyman G, Sturt J, "et al". Vitamin C: Evidence, application and commentary. NZFP 2008; 35: 312-318.

30-Rice ME. Ascorbate regulation and its neuroprotective role in the brain. Trends Neuroci 2000; 23 (5): 209- 16.

31-Jager AK, Saaby L. Flavonoids and CNS. Molecules 2011; 16: 1471- 1485.