تأثیر مکمل یاری ویتامین E و اسید چرب امگا-3 بر استرس اکسیداتیو همراه با یک جلسه تمرین تناوبی با شدت بالا در پسران فعال

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتراphd فیزیولوژی ورزشی دانشیار اهواز دانشگاه شهید چمران دانشکده تربیت بدنی

2 تربیت بدنی-دانشگاه چمران اهواز

3 تربیت بدنی استادیار اهواز دانشگاه شهید چمران دانشکده تربیت بدنی

4 دانشگاه شهید چمران اهواز - دانشکده دامپزشکی

10.22118/jsmj.2020.223811.2033

چکیده

زمینه و هدف: با وجود اثرات مثبت تمرینات تناوبی‌با شدت بالا، این تمرینات موجب ایجاد فشار اکسایشی می‌گردند. بنابراین هدف این تحقیق بررسی اثر مکمل یاری ویتامین E و اسید چرب امگا-3 بر استرس اکسیداتیو همراه با یک جلسه تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) در دانشجویان پسر تربیت بدنی دانشگاه شهید چمران اهواز بود. این تحقیق از نوع نیمه تجربی و کاربردی بود. مواد و روش‌ها: به این منظور از میان دانشجویان پسر تربیت بدنی تعداد 30 نفر با میانگین سنی 67/1±18/22 سال در سه گروه (دارونما، مکمل ویتامین E و مکمل امگا-3) قرار گرفتند و به مدت دو هفته به مصرف مکمل پرداختند. نمونه‌های خونی برا تجزیه و تحلیل و اندازه گیری MDA و آنزیم کاتالاز، پیش از مصرف مکمل، پس از اتمام دوره مصرف مکمل و بلافاصله پس از انجام تست تناوبی با شدت بالا از آزمودنی‌ها اخذ گردید. از روش آماری تحلیل کواریانس با اندازه‌گیری مکرر برای تغییرات درون گروهی و تحلیل کواریانس برای بررسی تغییرات بین گروهی استفاده شد. یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که مصرف مکمل‌های ویتامین E و امگا-3 باعث تغییر معنی‌دار در مقدار MDA و در میزان آنزیم کاتالاز نشد(05/0P>). بحث و نتیجه‌گیری: در نتیجه مصرف کوتاه مدت این دو مکمل در مقابله با استرس اکسیداتیو کار ساز نمی‌باشد.

کلیدواژه‌ها


1-Bourne JE, Little JP, Beauchamp MR, Barry J, Singer J, Jung MEJJrp. Brief Exercise Counseling and High-Intensity Interval Training on Physical Activity Adherence and Cardiometabolic Health in Individuals at Risk of Type 2 Diabetes: Protocol for a Randomized Controlled Trial. JMIR research protocols, 2019; 8(3):e11226.
2-Kessler HS, Sisson SB, Short KR. The potential for high-intensity interval training to reduce cardiometabolic disease risk. Sports medicine. 2012 ;  42(6):489-509.
3-Hwang CL, Wu YT, Chou CH. Effect of aerobic interval training on exercise capacity and metabolic risk factors in people with cardiometabolic disorders: a meta-analysis. Journal of cardiopulmonary rehabilitation and prevention. 2011; 31(6):378-85.
4-Yimcharoen M, Kittikunnathum S, Suknikorn C, Nak-On W, Yeethong P, Anthony TG, et al. Effects of ascorbic acid supplementation on oxidative stress markers in healthy women following a single bout of exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2019;16(1):2.
5-Mickleborough TD. Omega-3 polyunsaturated fatty acids in physical performance optimization. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 2013; (23)1: 83-96.
6-Stepanyan V, Crowe M, Haleagrahara N, Bowden B. Effects of vitamin E supplementation on exercise-induced oxidative stress: a meta-analysis. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2014; 39(9) 1029-1037.
7-Margutti P, Matarrese P, Conti F, Colasanti T, Delunardo F, Capozzi A, et al. Autoantibodies to the C-terminal subunit of RLIP76 induce oxidative stress and endothelial cell apoptosis in immune-mediated vascular diseases and atherosclerosis. Blood, 2008;111(9):4559-70.
8-Narotzki B, Reznick AZ, Navot-Mintzer D, Dagan B, Levy Y. Green tea and vitamin E enhance exercise-induced benefits in body composition, glucose homeostasis, and antioxidant status in elderly men and women. Journal of the American College of Nutrition, 2013; 32(1) 31-40.
9-Filaire E, Massart A, Rouveix M, Portier H, Rosado F, Durand D, Effects of 6 weeks of n-3 fatty acids and antioxidant mixture on lipid peroxidation at rest and postexercise. European journal of applied physiology, 2011; 111(8) 1829-1839.
10-Sepidarkish M, Akbari-Fakhrabadi M, Daneshzad E, Yavari M, Rezaeinejad M, Morvaridzadeh M, Heshmati J. Effect of omega-3 fatty acid plus vitamin E Co-Supplementation on oxidative stress parameters: A systematic review and meta-analysis. Clinical Nutrition, 2019.
11-Prasertsri P, Roengrit T, Kanpetta Y, Tong-un T, Muchimapura S, Wattanathorn J, Leelayuwat N. Cashew apple juice supplementation enhances leukocyte count by reducing oxidative stress after high-intensity exercise in trained and untrained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2019; 16(1): 31.
12-Alghadir, A. H., Gabr, S. A., Iqbal, Z. A., & Al-Eisa, E. Association of physical activity, vitamin E levels, and total antioxidant capacity with academic performance and executive functions of adolescents. BMC pediatrics, 2019; 19(1): 156.
13-Ahmadi A, Mazooji N, Roozbeh J, Mazloom Z, Hasanzade JJIJoKD. Effect of alpha-lipoic acid and vitamin E supplementation on oxidative stress, inflammation, and malnutrition in hemodialysis patients. 2013;7(6):461.
14-Jamilian M, Ravanbakhsh N. Effects of Vitamin E plus Omega-3 Supplementation on Inflammatory Factors, Oxidative Stress Biomarkers and Pregnancy Consequences in Women with Gestational Diabetes %J Journal of Arak University of Medical Sciences. 2018;21(5):32-41.
15-Hemmatinafar M, Kordi M, Choopani S, Choobineh S, Gharari Arefi RJZJ. The effect of high intensity interval training (HIIT) on plasma adiponectin levels, insulin sensitivity and resistance in sedentary young men. ZUMS Journal ,2013;21(84):1-12.
16-Bloomer RJ, Goldfarb AH, McKenzie MJ, Oxidative stress response to aerobic exercise: comparison of antioxidant supplements. Medicine & science in sports & exercise, 2006; 38(6): 1098-1105.
17-Sakr H F, Abbas AM, El Samanoudy A Z. Effect of vitamin E on cerebral cortical oxidative stress and brain-derived neurotrophic factor gene expression induced by hypoxia and exercise in rats. J Physiol Pharmacol, 2015; 66(2): 191-202.
18-Keong CC, Singh HJ, Singh R. Effects of palm vitamin E supplementation on exercise-induced oxidative stress and endurance performance in the heat. Journal of sports science & medicine, 2006; 5(4): 629.
19-de Oliveira DC, Rosa T, Simões-Ambrósio L, Jordao A, Deminice R. Antioxidant vitamin supplementation prevents oxidative stress but does not enhance performance in young football athletes. Nutrition, 2019; 63(6): 29-35.
20-Bucioli S, de Abreu LC, Valenti VE, Leone C, Vannucchi H. Effects of vitamin E supplementation on renal non-enzymatic antioxidants in young rats submitted to exhaustive exercise stress. BMC complementary and alternative medicine, 2011; 11(1): 133.
21-Watson TA, Callister R, Taylor RD, Sibbritt DW, MacDonald-Wicks LK, Garg ML Antioxidant restriction and oxidative stress in short-duration exhaustive exercise. Medicine and science in sports and exercise, 2005; 37(1): 63-71.
22-Filaire E, Massart  A, Portier H, Rouveix, M, Rosado F, Bage AS, Gobert M, Durand D, Effect of 6 Weeks of n-3 fatty-acid supplementation on oxidative stress in Judo athletes. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 2010; 20.6: 496-506.
23-Finaud J, Degoutte F, Scislowski V, Rouveix M, Durand, D, Filaire E. Competition and food restriction effects on oxidative stress in judo. International Journal of Sports Medicine, 2006; 27(10): 834-841.
24-Atashak S, Sharafi H, Azarbayjani M, Stannard SR, Goli MA, Haghighi M. Effect of omega-3 supplementation on the blood levels of oxidative stress, muscle damage and inflammation markers after acute resistance exercise in young athletes. Kinesiology: International journal of fundamental and applied kinesiology, 2013; 45(1): 22-29.
25-Tayyebi-Khosroshahi H, Houshyar J, Tabrizi A, Vatankhah AM, Razzagi Zonouz , Dehghan-Hesari, R., Effect of omega-3 fatty acid on oxidative stress in patients on hemodialysis. Iranian journal of kidney diseases, 2010; 4(4): 322.
26-Poprzecki S, Zajac A, Chalimoniuk M, Waskiewicz Z, Langfort J, Modification of blood antioxidant status and lipid profile in response to high-intensity endurance exercise after low doses of ω-3 polyunsaturated fatty acids supplementation in healthy volunteers. International journal of food sciences and nutrition, 2009; 60( 2): 67-79.
27-Capó X, Martorell M, Sureda A, Llompart I, TurJ A, Pons A, Xavier. Diet supplementation with DHA-enriched food in football players during training season enhances the mitochondrial antioxidant capabilities in blood mononuclear cells. European journal of nutrition, 2015; 54(1): 35-49.
28-McDowell LR, Wilkinson N, Madison R and Felix T. Vitamins and minerals functioning as antioxidants with supplementation considerations. In: Florida Ruminant Nutrition Symposium; Best Western Gateway Grand: Gainesville, FL, USA. 2007; (3). 30-31.