%0 Journal Article %T بررسی ترکیبات فنولی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانتی عصارة متانولی پیاز موسیر (Allium hirtifolium Boiss) %J مجله علمی پزشکی جندی شاپور %I دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز %Z 2252-052X %A سیاهپوش, امیر %A سوهانگیر, سوگل %D 2013 %\ 01/20/2013 %V 11 %N 6 %P 625-634 %! بررسی ترکیبات فنولی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانتی عصارة متانولی پیاز موسیر (Allium hirtifolium Boiss) %K موسیر (Allium hirtifolium) %K آنتی‏اکسیدانت %K FRAP %K TEAC %K DPPH %K هیدروکسیل %K پلی‌فنل %R %X زمینه و هدف: موسیر از گیاهان خانوادةLiliaceae  و اندمیک ایران می­باشد. در طب سنتی برای آن اثرات درمانی مختلف مانند ضد روماتیسم، هضم­کنندة غذا، اشتهاآور، مقوی معده، ضد کرم و انگل و مقوی قوای جنسی ذکر نموده­اند و اثرات ضداسپاسم، تحریک­کنندگی سیستم ایمنی بدن، ضد تومور و ضد تریکوموناسی آن ثابت شده است.   روش بررسی: پیاز موسیر از نواحی الیگودرز واقع در استان لرستان جمع­آوری و عصارة متانولی به روش ماسراسیون تهیه گردید. اثرات آنتی­اکسیدانتی چهار تست آنتی­اکسیدانتی FRAP، DPPH، TEAC و مهارکنندگی رادیکال هیدروکسیل بررسی گردید. در ادامه مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوییدها و پروآنتوسیانیدین­های الیگومریک و میزان شلات­کنندگی آهن اندازه­گیری شد. یافته­ها: نتایج به­دست آمده از این مطالعه نشان می­دهد که موسیر در تست­های  DPPH (IC50، 59/0میلیگرم بر میلی­لیتر)، TEAC (عدد  TEAC،71/2 میلی­مول ترولوکس بر 100 گرم وزن خشک گیاه در دقیقه 6)، FRAP (EC1 ،11/0 میلیگرم بر میلی­لیتر)، دزوکسی ریبوز (IC50، 125/0 میلیگرم بر میلی‏لیتر) مؤثر بوده و میزان ترکیبات پلی­فنلی (66/78 بر حسب میلیگرم معادل تانیک اسید بر گرم عصاره خشک)، فلاونوییدی (65/2بر حسب میلی­گرم معادل روتین بر گرم عصاره خشک)، پروآنتوسیانیدین­های الیگومریک (861/0 بر حسب میلی­گرم معادل سیانیدین کلراید بر گرم عصاره خشک) در یک گرم عصارة خشک به­دست آمد و میزان شلات­کنندگی آهن (IC50، 62/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر) تعیین گردید. نتیجه­گیری: نتایج این مطالعه نشان می­دهد که عصارة متانولی موسیر دارای اثرات آنتی­اکسیدانتی خوبی بوده و می­تواند در درمان بیماری­های وابسته به رادیکال­های آزاد و یا به­عنوان افزودنی­های خوراکی استفاده شود. %U https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49660_674950d13c7e058bc9280da54ba4488d.pdf