@article { author = {Babadi, Fatemeh and Malekzade, Hossein and Amin, Mansoor and soweyti, fateme}, title = {Evaluation of Antifungal effect of Alum on the growth of Candida albicans and Candida Tropicalis Growth in Laboratory study}, journal = {Jundishapur Scientific Medical Journal}, volume = {18}, number = {4}, pages = {403-414}, year = {2019}, publisher = {Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, issn = {2252-052X}, eissn = {2252-0619}, doi = {10.22118/jsmj.2019.193004.1750}, abstract = {Aim: Candida albicans and Candida tropicalis are the most etiologic factors in the diseases caused by yeast species.Considering the increased resistance of fungi to some antifungal drugs and many of these drugs are toxic and expensive, the study of natural products on these fungi is necessary.Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of white alum (Alum) on the prevention of Candida albicans and Candida tropicalis in vitro conditions.Methods: In this laboratory study,using modified E. test method, white alum solutions were prepared at concentrations of(8, 4 , 2, 1, 0.5, 0.25 and 0.125 mg/100ml) then10 μLof each dilution Poured in blank disks that placed linearly on the culture medium inoculated with the fungus, then for 24 hours due to the low growth rate of these fungi, the petri was incubated at 37 ° C, and the minimum growth inhibitory concentration (MIC) was obtained. It should be noted that the test was repeated three times and averaged.Results: The findings of this study showed that white alum has a positive effect on inhibiting the growth of Candida albicans and Candida tropicalis colonies. MIC for Candida albicans and Candida capillaries was 0.13 and 0.06 mg / ml, respectively.Conclusion: the use of white alum can be a good cure in the treatment of Candida albicans and Candida tropicalis infection in dental treatment.}, keywords = {White Alum,Alum,candida albicans,Candida Therapy}, title_fa = {بررسی اثر ضدقارچی زاج سفید (آلوم) بر روی رشد قارچ های کاندیدا آلبیکنز و کاندیدا ترپوکالیس به صورت آزمایشگاهی}, abstract_fa = {هدف: کاندیدا آلبیکنز و کاندیداترپوکالیس شایعترین عوامل اتیولوژیک بیماری های قارچی هستند. باتوجه به اینکه مقاومت قارچ ها نسبت به تعدادی از داروهای ضد قارچی افزایش یافته و بسیاری از این داروها سمی و گران قیمت هستند، بررسی اثر فرآورده های طبیعی مانند زاج سفید که نمکی معدنی است بر این قارچ ها ضروری است.هدف این مطالعه بررسی اثر زاج سفید بر ممانعت از رشد کاندیدا آلبیکنز و کاندیدا ترپوکالیس در شرایط آزمایشگاهی بود. مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشگاهی به روش modified E. test، از زاج سفید محلول هایی با غلظت 8 ، 4 ، 2 ، 1 ، 5/0 ،25/0 و 125/0 گرم در 100 میلی لیتر تهیه شده و از هر رقت 10 میکرولیتر در دیسک هایی که بصورت خطی بر روی محیط کشت تلقیح شده با قارچ هدف قرار داده شده بود ریخته شد، سپس به مدت 24 ساعت به دلیل سرعت رشد پایین این قارچ ها ,پتری ها در 37 درجه سانتی‌گراد انکوبه شدند و حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) محاسبه شده است. لازم به ذکر است که آزمایش سه بار تکرار و میانگین گرفته شده است.نتایج:زاج سفید باعث مهار رشد کلونی های کاندیدا آلبیکنز و کاندیداترپوکالیس می شود. MIC برای کاندیدا آلبیکنز و کاندیداترپوکالیس به ترتیب ( mg/ml 13/0) و(mg/ml 06/0)بدست آمد.بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، استفاده از زاج سفید می تواند درمان جانبی مناسبی در از بین بردن عفونت های مرتبط با کاندیدا آلبیکنز و کاندیداترپوکالیس در طرح درمان های دندانپزشکی باشد.}, keywords_fa = {زاج سفید,آلوم,کاندیدا آلبیکنز,کاندیدا ترپوکالیس,کنترل عفونت}, url = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_99255.html}, eprint = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_99255_0e77e27870181ebd5c9983fbe3380e73.pdf} }