@article { author = {Siahpoosh, Amir and Yazdanparast, Rezvan and Yazdanparast, Rezvan}, title = {Phenolic Compounds and Hydroxyl Radical Scavenging Activities of Aqueous and Methanolic Extracts of Phoenix Dactylifera L Cultivar Dayri Fruits}, journal = {Jundishapur Scientific Medical Journal}, volume = {11}, number = {2}, pages = {185-192}, year = {2012}, publisher = {Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, issn = {2252-052X}, eissn = {2252-0619}, doi = {}, abstract = {Background and Objective: Nutrition and dietary patterns have been shown to have direct impact on health of the population and of selected patient groups. The antioxidant nutrition play an important role in protection against degenerative disease. The fruits of the date palm (Phoenix dactylifera) are consumed throughout the world and are an important part of the diet in Iran. The hydroxyl radical is known to cause significant damage to cellular DNA, proteins and cell wall, leading to cell death and polyphenols showed strong scavenging activity on hydroxyl radicals. Subjects and Methods: Methanol and aqueous extracts were prepared from fruits of phoenix dactilyfera by maceration method.  deoxyribose method were used to evaluated hydroxyl radical scavenging capacity of herbal extract. Total phenolic content was determined by the Folin–Ciocalteu method. The flavonoids and proanthocyanidins were determined by UV spectrophotometry methods. Results: The total phenolic, flavonoids and proanthocyanidins content of methanolic and aqueous extracts were 3.77 and 17.42 mg tannic acid equivalents per g dry extract, 0.20 and 0.26 mg rutin equivalents per g dry extract and 0.12, 0.11 mg Cyanidin chloride per g dry extract, respectively. The IC50 value for methanol and aqueous extract in deoxyribose method were determined 0.76 and 0.99 mg/ml. Conclusion: Methanol and aqueous extracts exhibited hydroxyl radical scavenging activity. However, methanol extracts showed better results, but total phenolic content of aqueous extract was  greater. The two extracts showed almost no differences in flavonoids and proanthocyanidins contents.}, keywords = {Phoenix dactylifera,Hydroxyl,Deoxyribose,Polyphenol}, title_fa = {ترکیبات پلی‏فنلی و اثرات ضد رادیکال هیدروکسیل عصاره‌های آبی و متانولی میوة خرما Phoenix Dactylifera L. کولتیوار دیری}, abstract_fa = {زمینه و هدف: الگوی تغذیه و رژیم غذایی دارای تأثیرات مستقیم بر روی میزان سلامتی جوامع و گروه­های خاص از بیماران می‏باشد. مواد غذایی دارای اثرات آنتی­اکسیدانتی نقش بسیار اساسی در حفاظت در برابر بیماری­های دژنراتیو دارند. میوه‏های خرما در سراسر دنیا استفادة غذایی داشته­ و در ایران نیز  قسمت مهمی از رژیم غذایی را تشکیل می‏دهند. رادیکال هیدروکسیل باعث ایجاد آسیب­های قابل توجه به DNA، پروتئین­ها و دیوارة سلول گشته و در نتیجه مرگ سلولی را ایجاد می‏نمایند. ترکیبات پلی‏فنل گیاهان دارای اثرات ضد رادیکال هیدروکسیل می‏باشند. روش بررسی: عصاره‏های متانولی و آبی از میوه‏های گیاه به­وسیلة روش ماسراسیون تهیه گردید. روش دزوکسی‏ریبوز برای ارزیابی اثر ضد رادیکال هیدروکسیل مورد استفاده قرار گرفت. ترکیبات پلی‏فنلی گیاه به­روش فولن سیوکالتو تعیین مقدار گردید و به­منظور تعیین مقدار ترکیبات فلاونوییدی و پروآنتوسیانینی از روش تعیین مقدار با اسپکتروفوتومتر UV استفاده گردید. یافته‏ها: میزان ترکیبات پلی‏فنلی، فلاونوییدها و پروآنتوسیانین­های عصارة متانولی و آبی به­ترتیب معادل 77/3 و 42/17 میلی­گرم تانیک‏اسید بر گرم عصارة خشک، 20/0 و 26/0 میلی­گرم روتین بر عصارة خشک، 12/0 و 11/0 میلی­گرم سیانیدین کلراید بر گرم عصارة خشک محاسبه گردید. میزان IC50 برای عصارة متانولی و آبی در روش دزوکسی ریبوز 76/0 و 99/0 میلی­گرم بر   میلی­لیتر به­دست آمد. نتیجه‏گیری: عصارة متانولی و آبی اثرات مهارکنندگی رادیکال هیدروکسیل از خود نشان دادند. عصارة متانولی علی­رغم اینکه حاوی مقادیر کمتری ترکیبات پلی­فنلی بود، دارای اثرات مهارکنندگی رادیکال هیدروکسیل قوی‏تری بود. میزان ترکیبات فلاونوییدی و پروآنتوسیانیدینی هر دو عصاره تقریباً مشابه بوده‏اند.}, keywords_fa = {هسته و میوة خرما Phoenix dactylifera L,مهارکنندگی رادیکال هیدروکسیل,ترکیبات‌ فنولی,فلاونوییدی و پروآنتوسیانیدین‌ها الیگومریک}, url = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49527.html}, eprint = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49527_4c407cc28c8900f70bf0982c11c35a38.pdf} }