@article { author = {Haidari, Fatemeh and Mohammad Shahi, Majid and Shirbeigi, Esmat}, title = {The Effect of Sesame Butter – Supplemented Breakfast in Comparison to Common Breakfast on the Severity of Primary Dysmenorrhea in the Students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, journal = {Jundishapur Scientific Medical Journal}, volume = {11}, number = {2}, pages = {193-200}, year = {2012}, publisher = {Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, issn = {2252-052X}, eissn = {2252-0619}, doi = {}, abstract = {Background and Objective: Primary dysmenorrhea is a common medical disorder in young women. The non-steroidal anti-inflammatory drugs are considered to be the common agents to treat it. Regarding the anti-inflammatory effects of sesame, the present study was conducted to evaluate the effect of sesame butter-supplemented breakfast in comparison to common breakfast on the severity of primary dysmenorrhea in the students of Ahvaz University of Medical Science. Subjects and Methods: In this clinical trial, 60 female single students (18-25 years old) with dysmenorrhea were randomly divided into case and control groups. Subjects in the case group were treated with sesame butter-supplemented breakfast from 2 days before menses to 3 days after it, for 2 consecutive months.  In the control group, the subjects were asked to eat common breakfast. Menstrual, anthropometric and dietary parameters were assessed and analyzed statistically. Results: At the baseline, there were no significant differences in menstrual characteristics, anthropometric indices and dietary intake data between the two groups. Eating sesame supplemented breakfast for 5 days in two consecutive menses reduced the severity of primary dysmenorrhea significantly (p<0.05). Conclusion: It seems that sesame butter could be effective in alleviating of the severity of dysmenorrhea. However, measurement of serum and tissue levels of prostaglandins and inflammatory factors is suggested to clarify its possible mechanisms.}, keywords = {Primary Dysmenorrheal,Sesame,Young Women}, title_fa = {اثر دریافت صبحانة غنی‌شده با ارده در مقایسه با صبحانة معمولی بر شدت درد دیسمنورة اولیه در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز}, abstract_fa = {زمینه و هدف: دیسمنورة اولیه، یکی از شایع­ترین بیماری­های زنان است و درمان متداول آن استفاده از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی می­باشد. با توجه به اثرات ضدالتهابی کنجد، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر دریافت صبحانة غنی­شده با ارده در مقایسه با صبحانة معمولی بر شدت درد دیسمنوره در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی­شاپور اهواز انجام شد. روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی، 60 دانشجوی دختر (25-18 سال) مبتلا به دیسمنورة اولیه به­صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. به افراد گروه مورد، 2 روز قبل و 3 روز بعد از پریود، صبحانة غنی شده با ارده (15 گرم) و به گروه شاهد، صبحانة معمولی به­مدت دو ماه داده شد. اطلاعات قاعدگی، تن­سنجی و غذایی با استفاده از پرسش­نامه جمع­آوری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته­ها: میانگین خصوصیات قاعدگی، شاخص­های تن­سنجی و دریافت روزانة انرژی و درشت­مغذی­ها در دو گروه شاهد و مورد، تفاوت آماری معناداری نداشت. دریافت صبحانة غنی­شده با ارده پس از دو ماه توانست به­طور معناداری شدت درد دیسمنوره را در گروه تحت درمان نسبت به گروه شاهد کاهش دهد (05/0>p). نتیجه­گیری: به­نظر می­رسد مصرف ارده می­تواند در کاهش شدت درد دیسمنورة اولیه مؤثر باشد. با این وجود، اندازه­گیری سطوح سرمی و بافت رحمی  پروستاگلاندین­ها و واسطه­های التهابی برای روشن شدن مکانیسم احتمالی آن پیشنهاد می­شود.}, keywords_fa = {دیسمنورة اولیه,کنجد,نوجوانان دختر}, url = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49523.html}, eprint = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49523_799727ba17a1a098fe3231f4d1d8971e.pdf} }