@article { author = {Moghbel, Abdolhossein and Ghiasvand, Mehrdad and Salimi, Enayat and Karami, Masoud and Abbaspour, Hamideh}, title = {Preparation of Yogurt Lyophilized Powder to Achieve a Complementary Tablet}, journal = {Jundishapur Scientific Medical Journal}, volume = {12}, number = {1}, pages = {1-12}, year = {2013}, publisher = {Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences}, issn = {2252-052X}, eissn = {2252-0619}, doi = {}, abstract = {Background and Objective: Instability and deterioration of some drugs, vitamins and fatty dairy products in a liquid phase is one of the difficulties in the long-term storage, especially in the case of bulk products. Besides, some of these powder materials do have no enough compressibility to change them in a tablet dosage form and may need technological modification. In present study yogurt was used as a suitable model for the evaluation. Subjects and Methods: The liquid fresh yogurt was lyophilized at -40  and 0.03 Tor pressure. The dry powder was homogenized by a 12 mesh size sieve. Carr’s compressibility index, Hausner ratio and the angle of repose tests were applied to evaluate porosity, density and therefore the flowability of yogurt powder. Study of deformation of particles during forcing was done by calculation of elastic recovery index. Results: Carr’s compressibility index and Hausner ratio were 15% and 0.94, respectively. The range of repose angle was between 19-20 . The elastic recovery was obtained 60%. Hardness of tablets increased by decreasing compression velocity, therefore yogurt powder might have a plastic deformation. Tablets with low fat yogurt showed very good compressibility with 6-12 Strong-Cab hardness units. Conclusion: With respect to selection of the conditions and proper drying method (Liyophilization process), and also to rely on measurable indexes such as: density, porosity and finally compressibility of the powder, preparation of a solid tablet from liquid yogurt for therapeutic and nutritious uses, is possible.     }, keywords = {Yogurt, Liyophilization, Deformation, Tableting, Stability,Heckel’s equation}, title_fa = {تهیة پودر لیوفلیزه ماست به منظور دستیابی به یک قرص مکمل}, abstract_fa = {زمینه و هدف: ناپایداری و فساد برخی داروها، ویتامین­ها، یا لبنیات پرچرب در فاز مایع یکی از مشکلات نگهداری به خصوص در موارد پرحجمی آنها می­باشد. از طرفی پودر حاصل از این مواد نیز ممکن است تراکم­پذیری لازم را با هدف تهیة قرص از آنها نداشته و نیازمند اصلاحات فنی لازم باشند. در مطالعة حاضر از ماست به عنوان یک مدل مناسب برای تبدیل به قرص استفاده شده است. روش بررسی: ماست تازه در شرایط دمایی 40- درجة سانتی­گراد و 03/0 واحد تور (Tor) فشار، آب­گیری و خشک گردید. آزمایش­های لازم جهت تعیین شاخص کار، نسبت هاسنر، زاویة سکون، به منظور بررسی جریان­یابی و روایی پودر در مسیر دستگاه و پس از یک­نواخت نمودن آن با عبور از یک الک 12 مش به انجام رسید. نحوة تغییر شکل­پذیری ذرات پودر در خلال اعمال فشار به آن، با محاسبة شاخص بازیافت الاستیکی تعیین گردید. یافته­ها: درصد شاخص کار و نسبت هاسنر به­ترتیب 15 و 94/0 محاسبه شدند. محدودة زاویة سکون بین 20-19 درجه به­دست آمد. بازیافت الاستیکی مقدار 60 درصد را نشان داد. از آنجایی که سختی قرص­ها با کاهش سرعت تراکم­پذیری افزایش پیدا می­نمود، می­توان دریافت که شکل­پذیری ذرات ممکن است از نوع پلاستیکی باشد. نتیجه­گیری: با توجه به انتخاب شرایط و روش خشک­کنی مناسب (فرآیند لیوفلیزاسیون) و همچنین به استناد شاخص­های مورد سنجش مثل دانسیته، میزان خلل و فرج و در نهایت تراکم­پذیری پودر، تهیة یک قرص جامد از ماست مایع جهت مصارف درمانی و غذایی امکان­پذیر می­باشد.}, keywords_fa = {ماست,خشک کنی در سرما و خلاء,شکل‌پذیری ذره‌ای,قرص‌سازی,پایداری,معادلة هکل}, url = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49314.html}, eprint = {https://jsmj.ajums.ac.ir/article_49314_9ada3ff340c19e0136690cab85ada984.pdf} }